DELA

Pellas teater jubilerar med ny Öberg-pjäs

Åland i slutet av andra världskriget. Det är bakgrunden till Mirjam Öbergs nya pjäs till Pellas ladugårdsteaters tioårsjubileum i sommar.
– Det skall bli en rolig pjäs om en svår tid, lovar Mirjam Öberg. (På bilden Mirjam Öberg och regissören Kent Ekberg.)
I fjol spelade Pellas ladugårdsteater Mirjam Öbergs ”Kanelboden”. Handlingen var förlagd till mitten av trettiotalet, en tid som var relativt lycklig i Finland och på Åland. Nu tar hon upp krig och kristid. Pjäsens namn är ”Lössen kommer”, en titel tillräckligt mångtydig för att väcka intresse.
Ladugårdsteaterns enda önskemål beträffande jubileumspjäsen var att den skulle var ”glad och skrattvänlig” och det önskemålet tänker Mirjam Öberg uppfylla även om handlingen är förlagd till en tid som på många sätt var svår också på Åland.


Skyddskåren
Mera exakt utspelar sig pjäsen i krigets slutskede och avslutas med fredsslutet. Mirjam Öberg säger att hon ogärna nämner årtal eftersom det kan leda till en diskussion om detaljer, om huruvida någonting faktiskt inträffade 1943 eller 1944. Att det handlar om krigets slutskede framgår också av att skyddskåren spelar en viktig roll. Den åländska skyddskåren tog under senare delen av kriget över det åländska hemvärnets uppgifter.
Någon dokumentär skildring är det ändå inte utan helt och hållet en fiktiv berättelse för scenen.
Att Mirjam Öberg ville skriva om andra världskriget förklarar hon med att hon ville göra det innan alla som har minnen från den tiden är borta.


”Som att vara hemma”
Kent Ekberg är glad över att få arbeta med teatergruppen på Pellas andra året i rad. Han säger att han mer än gärna återkommer.
– Det är som att vara hemma, jag älskar Åland.
Att pjäsen utspelar sig under en tid av konflikter och motsättningar ser han ur en scenisk synvinkel som helt normalt.
– När man jobbar med att gestalta någonting på scenen handlar det alltid om motsättningar. Det är själva grundbulten i dramatiken.
Men humorn behövs också för att man skall finna livsglädje i svåra tider, menar Ekberg.
– Humorn behövs för att skapa balans, säger han och utlovar en lättsam och underhållande uppsättning.


Plats för fler
Arbetsgruppen för Pellas ladugårdsteater höll möte i lördags och Linda Adolfsson i gruppen berättar att man har stora förväntningar på sommarens pjäs och på tioårsjubileet. Premiär skall det bli den 13 juni och sammanlagt ger man tio föreställningar fram till den 28 juni. För att markera tioårsjubileet har man också låtit Jan-Peter Granlund ta fram en jubileumslogo för teatern.
I uppsättningen har man enligt Linda Adolfsson fortfarande rum för medagerande.
– Vi har i dagens läge ett tiotal som lovat vara med men det finns rum för fler.
Hon betonar att man inte behöver ha någon teatererfarenhet från tidigare och att intresserade kan kontakta henne på telefon 040 734 87 62.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax