DELA

Oscar, 14 år, spelade in skiva

På 45 minuter spelade Oscar Eliasson från Saltvik Haraldsby in skivan ”Livets mening” hos Ålands radio för två veckor sedan.
– Skivan är tänkt för dem som tycker om klassisk musik och som vill ha en lugn stund, berättar han.
Han verkar äldre än sina 14 år, men påpekar i början av intervjun att han fyller femton om en dryg månad.
Piano har han spelat i musikinstitutet i fem år. I år har han paus.
– Musikinstitutet har gett mig mycket. Där har jag lärt mig allt jag kan. Före det kunde jag bara Kattvalsen och Fattig bonddräng, skrattar han.

Eget stycke
Skivan innehåller fyra stycken: Bachs Präludium, Beethovens Für Elise och Månskenssonaten – och till sist Livets mening som är hans egen komposition.
– Den skrev jag när jag var i tioårsåldern. Sen dess har jag ändrat och justerat lite, men i grunden är det samma stycke, berättar han och spelar upp den.
Först går den i moll för att mot slutet – när man nått livets mening, hur man nu väljer att definiera den – går den i dur.
Han är mycket nöjd med den tekniska kvaliteten på inspelningen som gjordes med Micke Ahlskog som tekniker.
– Det gick fort att spela in skivan. Månskenssonaten tog vi om en gång, allt annat bandades rakt av.
En äkta liveinspelning utan mixning, med andra ord.
Skivorna bränner han hemma vartefter. Pappa Torbjörn Eliasson har tagit omslagsfotot, men designen är Oscars egen.

Spelar i kyrkan
Under det senaste halvåret har han också hoppat in och spelat i kyrkan i Saltvik, sin ungdom till trots. I släkten finns det många kantorer.
– Senast jag spelade i kyrkan var på musikgudstjänsten på julannandagskvällen. Det känns ganska mäktigt när man sitter där vid orgeln och alla pipor ljuder!
Andra bevis på hans företagsamhet är de konserter som han och kompisen, dessutom närmaste grannen, Julia Karlsson har ordnat en gång per sommar under fem år.
– Från början var det kanske 30 personer i publiken, mest släkt och vänner. I somras hade vi en publik på cirka 120 personer. Ryktet har gått, berättar han.

”Konsert nästa sommar”
I början kallade sig Oscar och Julia för Tangenten. Numera är det Tangenten & Company eftersom produktionen växt så pass mycket och andra hjälpredor har trätt till.
– Nog blir det antagligen konsert också nästa sommar, säger han.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax