DELA

Orgelfest i nio kyrkor efter midsommar

Årets stora orgelfest närmar sig. Den 21 juni kör den 35:e upplagan av Ålands orgelfestival i gång.
Festivalen bjuder också i år på ett rikt varierat program med artister från nio länder i nio kyrkor runt om i landskapet. (På bilden Henryk Gwardak i festivalföreningen.)
Kantor Henryk Gwardak, ordförande i föreningen bakom festivalen och den som håller alla trådar i sin hand, säger att allt går enligt planerna. Det program som man ställde samman redan före årsskiftet håller.
Ålands orgelfestival är det äldsta musikevenemanget på Åland och det betyder också att den börjar bli känd, inte bara på Åland utan också i omvärlden. Enligt Henryk Gwardak märks det bland annat på att det numera är relaitivt lätt att få internationella orgelartister till Åland.
– Festivalen gör ju också mycket reklam för Åland genom att de som deltar sprider vidare det de upplevt på Åland bland sina vänner och bekanta.


Orgeltillskott
Den åländska orgelfloran har nyligen fått ett tillskott genom den romantiska orgel som installerats i Lemlands kyrka och det är något som man kommer att utnyttja under festivalen.
Festhögmässan som inleder festivalen, söndagen den 21 juni, hålls i Lemlands kyrka med Gwardak vid orgeln och Mårten Andersson som celebrant. Även avslutningskonserten, lördagen den 27 juni, med Markus Karas från Tyskland hålls i Lemland. Enligt Gwardak är Karas en verklig expert på just romantisk musik och romantiska orglar.
Samma dag som festhögmässan hålls öppningskonsert i Jomala kyrka med åländske bassångaren Björn Blomqvist och Mathias Kjellgren, från Stockholm, på orgel. Den fortsatta festivalveckan inleds sedan på måndag kväll med den norske organisten Wolfram Syré i en konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn.


Händel, Mendelssohn
Även under tidigare festivaler har man påpassligt uppmärksammat olika tonsättarjubileer och så sker också i år.
Det har gått 250 år sedan Händel gick ur tiden och 200 år sedan Mendelssohn föddes och deras musik ägnas konserter i Vårdö och Sottunga. ”En hyllning till Händel och Mendelssohn” är titeln på konserten med Kaj-Gustav Sandholm, på orgel, samt Frida Jansson och Frida Österberg, sång, i Vårdö bönehus fredagen den 26 juni och i Sottunga kyrka följande dag.
Händel och Mendelssohn finns med på repertoaren vid den kammarkonsert som stråkkvartetten Via Regale från Helsingfors ger i Finströms kyrka torsdagen den 25 juni med Roman Perucki från Polen vid orgeln. Via Regale gästade orgelfestivalen för två år sedan och blev då mycket uppskattad.


Första gången Afrika
Som Nyan tidigare berättat är det nu första gången som orgelfestivalen gästas av en organist med afrikanskt ursprung. Patrick Kabanda, från Uganda men numera verksam i USA, ger konsert i Saltviks kyrka tisdagen den 23 juni. ”Organ Music with an African Touch” är titeln på hans program.
– Vi har också fått önskemål om en konsert med trumpet och orgel och det önskemålet uppfyller vi nu med konserter i Föglö och Sund, berättar Gwardak.
Det är Roman Gryn, som spelar trumpet, och Bogdan Narloch, som trakterar orgeln. Båda kommer från Polen.


Även på dagtid
Även i år bjuds det på en barnkonsert på dagtid. Det är Mathias Kjellgren som spelar för barn i S:t Görans kyrka i Mariehamn måndagen den 22 juni kl. 12.
Efter ett lyckat försök i fjol fortsätter man med lunchkonserter i S:t Görans. Onsdagen den 24 juni blir det ”Bach vid lunchtid” med Leopoldas Digrys, från Litauen, och fredagen den 26 juni en lunchkonsert med titeln ”Fröjda dig min själ” med Thomas Nipp från Liechtenstein.


Hoppas på publikstöd
Orgelfestivalen har ingen stor budget och allt arbete utförs utan ersättning av Gwardak och hans medhjälpare. Därför hoppas man att publiken skall möta upp även denna gång. Festivalen brukar locka en publik på omkring 1.000 personer.
Under internetadressen http://www.alfest.org/ kan man finna hela programmet.

jan.kronholm@nyan.ax