DELA

Öppen scen för ung jazz

Unga som vill musicera har inte alltid en arena, men nu öppnar Jazzklubben en dörr och bjuder in unga förmågor till sina jazzkvällar på restaurang Pommern.
Redan nu på lördag, när Marianne Kock är gäst, kommer musikstuderande från Ålands musikinstitut att medverka. (I förrgrunden på bilden jazzklubbens ordförande Elisabeth Ekman. Bakom henne, från vänster, Jenny Revali, från musikinstitutet, sångeleven Minna Eriksson och Johanna Dahlgren från restaurnag Pommern.)
Elisabeth Ekman, ordförande i Jazzklubben, berättar att klubben nu hållit i gång i sex år och numera är fast etablerad på restaurang Pommern.
Man kan tillhandahålla piano och sånganläggning och har lagt ned massor med ideellt arbete på att få allt att fungera. Nu vill man vidga verksamheten genom att ge fler unga förmågor en möjlighet att delta.


Positivt
Elisabeth Ekman har själv, genom sitt arbete i lyceet, kontakt med unga som musicerar och har också kontaktat Ålands musikinstitut som ställt sig positivt. Jenny Revali, sångpedagog vid institutet, är entusiastisk och säger sig vara övertygad om att det finns många inom institutet som gärna ställer upp när det ges tillfälle att få framträda inför levande publik utanför institutet.
– Det är helt enkelt fantastiskt att på detta sätt få tillgång till en öppen scen, säger hon.
Nu på lördag är det några av Jennys egna sångelever som medverkar.


Får inleda
Enligt Elisabeth Ekman är tanken att de unga skall få chansen att framträda under en timme, mellan kl. 19 och 20, innan den ordinarie konserten inleds. De som skall framträda får tillgång till sånganläggning och, enligt överenskommelse, instrument. Några större gage kan man inte utlova, men nog lite ”fickpengar”.
– Det man framför måste inte vara jazz, säger Elisabeth Ekman.
Hon manar de unga som vill vara med under de jazzkvällar som följer under våren att ta kontakt, endera med henne eller med Jenny Revali eller någon av de övriga lärarna vid musikinstitutet.


Vårprogram
Det program för våren som jazzklubben kunde presentera i går innehåller flera intressanta namn.
Året inleds med trummisen Anders Nyberg med sitt band den 5 januari och sedan följer Hasse Ling med ett band som främst spelar tradjazz den 2 februari.
Den 3 mars kommer gruppen Tyresö Jazz på besök och den 21 mars är det releaseparty för Red Beans nya cd och då medverkar T-time och Maria Stenberg.
Den 19 april blir det storfrämmande med Ann Kristin Hedmark med trio och den 17 maj avslutas våren med en kväll med Kuttens Bluesband.
Marianne Kock, som är gäst nu på lördag, den 15 december, kl 20, minns många genom hennes gamla slagdänga ”Vackra sagor är så korta”. Marianne Kock fick sitt genombrott som sångerska redan i början av sextiotalet då hon skivdebuterade. Till Åland kommer hon med sin egen kvartett.


Samarbete
Att ta kända artister till Åland överstiger egentligen jazzklubbens egen förmåga och därför har man inlett ett samarbete med Eckerölinjen.
Elisabeth Ekman berättar att man samarbetar så att de artister som uppträder i jazzklubbens lördagsprogram spelar på söndagen på m/s Eckerö under hemfärden till Sverige.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax