DELA

Om en sjömanshustrus öde

”Skonerten Maria” av Bertil Lindqvist i regi av Synnöve Westerberg. Premiär på Pellas i Lemland måndag 11 juni.

I går var det premiär för ”Skonerten Maria” på Pellas i Lemland. En pjäs fylld till bredden av tragik och motsättningar. Handlingen utspelar sig på Åland under sent 1800-tal, en gyllene ålder för sjöfarten. Liksom många fattiga torparpojkar vid den här tiden får Mats (Markus Enqvist) möjlighet att skapa sig en framtid genom arbete till sjöss.
Mats avancemang till kapten och så småningom redare utgör pjäsens ramverk. Hans kärlekshistoria med bondedottern Maria (Maria Ström-Thodén) löper som en röd tråd genom pjäsen.


Saknar driv
Första akten är långsam. Här saknas något som kan driva handlingen framåt. Ett enkelt grepp skulle vara att korta ner de stunder som skådespelarna står och pratar i små grupper.
Andra akten är däremot fylld av dramatik. Här skildras den värld som blev verklighet för många sjömansfruar när deras män förolyckades till sjöss. Alla sinnesstämningar finns representerade. Sorg och förtvivlan när byn får ett tungt besked. Hopp och framtidstro när ett ungt par finner varandra.
Amatörskådespelarna är mer eller mindre erfarna, men de spelar med känsla och de flesta replikerna sitter. Elvi Henriksson i rollen som skvallertanten Elvira lyfter den annars ganska tunga pjäsen med sina repliker levererade på viliger åländska.
Linn Weman som den unga flickan Ulrika är en talang som teateråland säkert kommer att få se mer av. Med ett dämpat minspel och tonfall visar hon att man inte behöver använda stora gester för att få fram sitt budskap, något som amatörteater ofta annars kan lida av.
Premiärpubliken fick ta del av en svart pjäs med framtidstro. Eller som Tomas (Fredrik Andersson) tröstar sin ungdomskärlek Maria:
– Även en mörk novembernatt har en gryning.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax