DELA

Olja och akvarell med Sixten Jansson

Blommor, musik, natur, myter. Sixtens Janssons inspirationskällor är många. På torsdag kväll har han vernissage på en utställning med akvareller och oljemålningar på Galleri Skarpans.
Sixten Jansson målar frejdigt, med gott humör och aptit på livet. Ofta kan man se ett drag av surrealism i hans arbeten. Bland det han nu visar finns till exempel titlar som den Beatlesinspirerade ”Vägen till Strawberry Hill”, ett flödande jordgubbslandskap. Glimten i ögat har han i lite dubbeltydiga titlar som i de två målningarna med issörja där passagerarfartygen lägger till i Västerhamn: ”Is-Inga was here”.
Bland oljorna finns några dukar från en kurs i modellmålning med Aino Kivisaari på Medis.

På Källskär
Men fler är akvarellerna denna gång.
Sixten berättar att han i fjol hade möjlighet att vistas en vecka som stipendiat på Källskär och det inspirerade honom till några surrealistiska arbeten där bland annat Mercurius-statyn, Källskärskannan och lusthuset finns med. Hans förmåga att måla akvarell kommer också till sin rätt i tre arbeten med mycket solgult med blommor och djurkranier.
– Här har jag låtit mig inspireras av Georgia O`Keeffe och hennes målningar med blommor och kranier från förra delen av 1900-talet, säger han.

Grekland, Finström
I övrigt finns bland annat en akvarell med motiv ur den grekiska mytologin, ett mera jordnära arbete med rött båthus vid en strand i Finström och några arbeten med rosor.
Sixten Jansson ställde senast ut i Ålands konstmuseum år 2004 och han har tidigare visat arbeten på Skarpans. Numera överväger akvarellmålandet, konstaterar han, men han sysslar fortsättningsvis också med olja.
Vernissage på utställningen på Skarpans är det på torsdag kväll kl. 18-20 och utställningen kan sedan ses till den 29 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax