DELA

Nytt sätt att tänka i ”Lössen kommer” på Pellas

Vardaglig glädje och tidvis melankoli kräver stundom sin plats när ”Lössen kommer” hade premiär på Pellas ladugårdsteater i lördags.


Inför en fullsatt ladugård trängdes 19 skådespelare på en liten yta, nära sin publik, ytterst fokuserad.
Människor i byn Viken firar midsommar 1941. Fortsättningskriget är nära och 400.000 karelare måste fly sina hem. Flera familjer bodde i lönndom på Åland, och det är den tidens med dagens människomöten och levnadsförändringar regissören Kent Ekberg och manusförfattare Mirjam Öberg vill skildra med sin pjäs Lössen kommer.
Under premiärvisningen i lördags, i samband med 10-årsjubiléet av Pellas ladugårdsteater, samsades 19 nya och vana skådespelare på den lilla scenen. Eftersom teatern är ombyggd och scenen förflyttad från cafédelen till fähusdelen fick skådeplatsen en rymd i och med det höga takfästet.


Modernt synsätt
Kent Ekberg har ett nytt och modernt sätt att använda skådeplatsen, kroppen och kulissen. Medan enklare kostympjäser länge varit föredragande på Åland utnyttjar nu skådespelarna hela arrangemanget med tunnor, rep, mattor, scennivåer och kroppsgestaltningar.
Trots att de är 19 personer som delar en liten yta när de vid ett tillfälle föreställer ett krigsflygplan, finns det en tydlig distans till publiken. De är hela tiden fokuserade med blicken och ansiktsuttrycken.


Glädjetoner
Och Trots att pjäsen vältrar i en sorts komisk tragik skapas med de vardagliga rösterna en närvarokänsla och ett försök att se dåtiden i nutiden. Krig och människoöden får en glädjeklingande ton, för de går aldrig ner så djupt att svåra lidanden flyter upp till ytan.
Samtidigt lämnas mycket åt fantasin. Man blir inte mer berörd än man själv vågar släppa på den och ge sig hän åt karaktärerna och deras berättelser.
Lössen kommer visas till och med fredag 26 juni och har sammanlagt 10 föreställningar.

TEXT OCH FOTO:
CECILIA LINDVALL


Teater
”Lössen kommer”
Pellas ladugårdsteater, premiär lördag 13 juni. Manus Mirjam Öberg, regi Kent Ekberg.