DELA

Ny Mirjam Öberg-pjäs på Pellas

En gammaldags lanthandel är miljön för en nyskriven pjäs av Mirjam Öberg (bilden) som får sin premiär på Pellas ladugårdsteater i Lemland till sommaren.
– Något åt lustspelshållet, sådant som passar för en sommarteater med amatörer, säger Mirjam Öberg.
Det är på uppdrag av arbetsgruppen kring Pellas ladugårdsteater som Mirjam Öberg skrivit sin nya pjäs.
– Man ville ha något som skulle utspela sig i en lanthandel, en pjäs där man kan drömma sig tillbaka till en tid före dagens stormarknader, en tid då allt ännu såldes över disk, säger Mirjam Öberg.


Tidiga minnen
Hon har valt att förlägga handlingen till året 1935, ett år från vilket hon själv har sina första minnen. Lanthandeln ligger i en by någonstans på Åland.
– Någon historisk pjäs är det inte utan lanthandelsmiljön används bara för att ge rätt omgivning för intrigen.
Och lanthandeln är en tacksam omgivning, konstaterar hon. Lanthandeln var ju ofta byns centrum, en plats där man inte bara köpte vad man behövde för dagen utan också utbytte åsikter om både det ena och det andra.
Uppdraget att skriva en pjäs i lanthandelsmiljö fick Mirjam Öberg redan för något år sedan, men bland annat den brand som Pellas råkade ut för julen 2005 gjorde att arbetet drog ut på tiden.


Svensk regissör
Som regissör för pjäsen har man engagerat Kent Ekberg från Sverige. Mirjam Öberg berättar att hon träffade honom på Rödhamn i somras.
– Han hörde av min son Kristian att jag sysslade med pjässkrivande och blev intresserad. När han hörde om den pjäs jag hade på gång för Pellas sade han att han gärna skulle sätta upp den.


”Jättekul idé”
Kent Ekberg berättar för Nyan att han just håller på att avsluta ett teaterprojekt i Skarpnäck där han satt upp ”Ringaren i Notre Dame” i ett uppmärksammat samarbete med hemlösa. Mirjam Öbergs pjäs har han just börjat läsa och tycker att den är verkligt intressant. Att placera intrigen i en gammal lanthandel betecknar han som ”en jättekul idé”.
– Lanthandeln är en mycket teatral miljö, jag kan redan se den framför mig, säger han.


Seglat till Åland
Det är första gången som Kent Ekberg arbetar med teater på Åland, men han känner landskapet väl och säger att han trivs med Åland och ålänningarna.
– Vi har seglat till Åland många gånger. De senaste somrarna har jag och min fru Nadja varit hamnvärdar på Rödhamn. Det var ju också på det viset jag lärde känna Mirjam Öberg.


Söker aktörer
Just nu söker Pellasteatern aktörer som vill vara med och Mirjam Öberg berättar att man redan fått en del som anmält intresse för de tio rollerna.
– Det är roligt att intresset för att spela amatörteater verkar öka, att man spontant ringer upp och vill vara med.
För Mirjam Öberg blir det fjärde gången hon spelas på Pellas. Tidigare har ladugårdsteatern framfört hennes pjäser ”Räkenskapskalaset”, ”Onkel Enoks testamente” och ”Fårkriget”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax