DELA
Foto: Stefan Öhberg

Julkalender lucka 20: Ny färja till Eckerö

Nästa år firar Nya Åland 40 år som tidning. I årets julkalender får du godbitar från det första året i tryck. I dagens lucka gömmer sig en ny färja.

 

”Miljön är ombonad.”

Det säger Sverigeålänningarna Agnes och Thorvald Karlsson efter en tur med rederi Ab Eckerös nya färja ms Eckerö på rutten Grisslehamn – Storby.

Befälhavare Rolf Lundberg konstaterar att hon är ”lättmanövrerad”.

Färjlinjen mellan Eckerö och Sverige var 1981 inne på sitt tjugoandra år. Man uppskattade att årets säsong skulle bestå av minst 300 000 passagerare. Det möjliggörs nämligen med nyförvärvet. Ms Eckerö tar in drygt 1 000 passagerare och 170 bilar.

”Det är nära en kapacitetsfördubbling jämfört med rederiets tidigare flaggskep ms Roslagen som i sommar trafikerar parallellt med Eckerö.”

Färjan drivs med fyra huvudmaskiner av fabrikat Ruston som tillsammans ger 5 400 hästkrafter. Det räcker för att få upp färjan i drygt 17 knop.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp