DELA

Ny Arne Dahl till hösten

Rikskriminalpolisens avdelning för våldsbrott av internationell art fortsätter att arbeta vidare. Det kunde Jan Arnald, sedan länge avslöjad som namnet bakom pseudonymen Arne Dahl, berätta på litteraturdagarna. Behov finns, säger han till Nyan.
Tio böcker var det tänkt att Arne Dahl skulle skriva. Kriminalromaner med samhällskritisk udd.
”Himmelsöga” som kom i fjol var den tionde, men blir inte den sista. Under en längre resa till Kina och Australien som författaren nyligen avslutat har han jobbat med manuset till en elfte bok som kommer i höst.


Motkrafter
När Jan Arnald signerar böcker efter att ha talat under rubriken ”ondskans motkrafter” passar Nyan på att fråga om han tycker att kriminalromaner är särskilt lämpade om man vill avhandla samhällsfrågor.
– Ja, jag tycker det. Det finns ju också en samhällskritisk tradition i deckargenren. Polisen är ett användbart instrument om man vill ta sig in över allt och se hur det ligger till i samhället.
Och att du nu låter avdelningen för våldsbrott av internationell art fortsätta betyder kanske att du tycket att allt inte ännu står rätt till i det svenska samhället?
– Mycket har inte alls blivit bättre under de här tio åren, vi får se hur det blir framöver, säger Jan Arnald.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax