DELA

Vernissage för Hate Gallery

Han skulle gärna klä av sig naken för Trent Reznor och han vill skapa en överlevnadsguide för det moderna samhället.
I kväll Ålandsdebuterar engelsmannen Janne Jarvis med sitt band Hate Gallery på Dinos.
Hate Gallery grundades efter att Jarvis och den svenske gitarristen Rille Lundell spelat tillsammans med Cory Clarke i ett återförenat Warrior Soul.
Och Jarvis, som hade bott större delen av sitt liv i London, flyttade till Stockholm för att koncentrera sig på sitt nya band.
– Varför det blev Stockholm? Av tre orsaker – Britt Ekland, den svenska hälsovården och de rena gatorna. Av någon orsak har jag alltid varit fascinerad av Sverige. Mitt liv blev mycket bättre när jag lämnade London.
Janne Jarvis bestämde sig för att bli rockmusiker när han såg Steve Harris, basist i Iron Maiden.
– Och min pappa var ett stort Black Sabbath-fan. De blev och är fortfarande mitt favoritband.
Hoppade du av skolan för musiken skull?
– Ungefär så gick det till. När man brinner för något som jag gjorde så bestämmer man sig helt enkelt för att satsa på heltid, oberoende av konsekvenserna. Jag var nitton år när jag flyttade till Los Angeles.
Alla rockares dröm!
– I dag skulle jag inte ha balls nog att göra det. Men jag hade en kompis med mig.
Hur gick det?
– Så där. Jag hamnade i dåligt sällskap. Jag spelade mycket, men inte i något band som blev framgångsrikt. Det var först när jag flyttade hem till London som bitarna föll på plats.
Jarvis band Radiator fick kontrakt med EMI och spelade med Queens Of The Stone Age, Motorhead och Robbie Williams. Skivförsäljningen var okej men inte tillräckligt stor.
– Så är det för alla nuförtiden. The Ark är smarta, deras nya skiva ges ut tillsammans med en tidning om bandet. Den kan man inte ladda ner och den blir svår att kopiera. Så den blir ett samlarobjekt.


Årets bästa i Kerrang
Hate Gallerys första fullängdare Compassion Fatigue utsågs i hårdrocktidningen Kerrang till årets bästa i sin genre. Och vilken genre är det?
– När recensenter jämför oss med Backyard Babies eller Hardcore Superstar undrar jag om de ens har lyssnat på skivan, säger Jarvis.
Black Sabbath låter det inte heller som. Så, vem eller vilka har inspirerat Hate Gallery?
George Orwell, svarar Jarvis.
Orwell var en engelsk författare som skrev romanen 1984, om ett framtida samhälle där staten övervakar allt som medborgarna gör.
– Vår nästa platta Vive La Resistance blir fantastisk. Det hoppas jag, i alla fall. Det är ingen konceptplatta men texterna handlar om hur man misstror det moderna övervakningssamhället med kameror överallt. Den skivan blir en överlevnadsguide för 2010.


Alltid steget före
Nine Inch Nails ledare Trent Reznor har också påverkat Janne Jarvis på många sätt.
– Det handlar inte bara om hans musik. Ordet geni används alltför ofta, men han förtjänar den titeln. Han har alltid varit steget före resten av branschen. Han gav till exempel bort sin nya platta gratis på nätet. Och sedan kunde han ändå ge ut den i en massa format och tjäna en förmögenhet.
Jarvis låter som ett äkta fan när han talar om vad Reznor betytt för honom.
– Om jag får välja en artist att jobba så blir det honom. Jag skulle inte ens kräva att få göra musik. Om jag fick vara i hans studio skulle jag lika gärna gärna gå omkring naken och servera te om det var det han ville. (skratt).
Blir det här ditt första besök på Åland?
– Förstås har jag tagit kryssningsfärjor dit tidigare. Freddie, vår trummis, fixade de här spelningarna. Om sanningen skall fram så vill vi bara komma dit för att festa i två dagar.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax