DELA

Varför skall man skrika in våren?

Hallå där, Getas kommundirektör Erik Brunström som bjuder in till ”Stora vårskriket” på valborgsmässoafton. Varför skall man skrika in våren?
– Det har inget med Geta kommun att göra, det är ett privat initiativ. Efter seklets värsta vinter med många nyheter och händelser som väckt starka känslor så kan det bubbla inom en. Då är det nyttigt att ställa sig upp och skrika.
Var fick du idén?
– Delvis kommer den från Astrid Lindgrens ”Ronja rövardotter”. Ronja har ett vårskrik som hon avger när det känns bra, eller för att lätta på trycket. Det har ordnats organiserade skrikanden i studentvärlden i Sverige, till exempel i samband med intensiva tentaperioder. Och så blev jag inspirerad av filmen om den finska manskören som skriker (Mieskuoro Huutajat). Men det här blir inte körsång utan skrikande som sådant. Skönsången sparar vi till brasorna som ordnas på annat håll den kvällen.
När och var skall det skrikas?
– Klockan 15 på valborgsmässoafton på Kasberget vid Soltuna. Det är ett av Ålands högsta berg, man ser både hav och djup skog. Det är en trolsk miljö som påminner om Ronja Rövardotter.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom