DELA

Usla skämt är vägen till hennes hjärta

Osäker på hur du skall göra intryck på kvinnan du nyss träffade på krogen?
Gör henne till gästen i din egen improviserade talkshow. Det föreslår författaren som skrivit boken om hur man får kvinnor att skratta.
Nätdejting i alla ära. Den som vill fördjupa sig i det kan läsa handboken Nätdejting av Eva-Lotta Sigurdh, som enligt Dagens Nyheter har nätdejtat bortåt femtio män. Om det gör författaren till expert på vad som funkar på dejtingsajter kan diskuteras.
Den som föredrar old school-metoden att gå på krogen och spana efter tänkbara partners kan också få hjälp.
Martin Merrills bok ”How to make women laugh” hjälper osäkra män lägga upp humorstrategier och det är tydligen blodigt allvar. För vägen till kvinnans hjärta går via skrattet.
Det som följer är Merrills insikter, inte Nya Ålands.

Hur mycket
mannen än tränar på att leverera smarta oneliners så är det bråttom när han står öga mot öga med kvinnan.
Datingexperter har räknat ut att det tar högst en halv minut för en kvinna att avgöra om mannen som försöker få kontakt med henne duger som partner.
Och så finns tresekundersregeln, som går ut på att mannen har tre sekunder på sig att vidta åtgärder när han får ögonkontakt med en intressant kvinna. Le mot henne, eller gå fram till henne. Så visar mannen att han har självförtroende och initiativförmåga.
Men sedan då?
Här är tre öppningfraser som funkade enligt en amerikansk professor som skickade ut sina elever på fältet på 80-talet:
– Det här är litet pinsamt, men jag skulle vilja prata med dig.
– Visst är Soundway bra i kväll?
– Hej.
Eller så inleder man med litet humor:
– Tror du på kärlek vid första ögonkastet? Eller skall jag gå förbi dig en gång till?
Knappast skrattar hon men med litet tur vänder hon sig inte bort. Nu skall mannen vara så roligt som möjligt, så fort som möjligt.

Börja inte med långa vitsar.
Då står hon i garderobskön innan du hunnit till den första poängen. Lyssna på vad hon säger och inflika något kort och smart här och där, som David Letterman eller någon annan bra talkshowvärd.
Humor och timing är inget man kan köpa, den förmågan måste man träna upp. Medan man tränar kan man använda några av skämten som Merrill bjuder på. Om mannen kommer så långt att han får dra en vits så lär det här vara en av världens roligaste:
Två jägare är ute i skogen. Plötsligt faller en av dem omkull, till synes död. Han andas inte och pulsen slår inte. Den andre jägaren tar fram mobilen, ringer larmnumret och kopplas till en läkare..
– Min vän är död. Jag tror att han fick en hjärtattack. Vad skall jag göra?
– Ta det lugnt, jag skall hjälpa dig. Först måste vi vara säkra på att han verkligen är död, svarar läkaren.
Det blir tyst i luren. Sedan hör läkaren ett skott, och några sekunder senare hörs jägarens röst i telefonen igen:
– Okej, han är död. Vad skall jag göra nu?
Men inled aldrig skämtet med att säga ”det här är världens roligast vits”. Om det inte är en hit så har du misslyckats och svaga sympatiskratt är en klen tröst.
Och om hon inte skrattar alls? Då säger du ”Det var skämtet. Nu får du skratta”.
(En parentes: flera framgångsrika standuppare har gjort så här när publiken inte skrattat på rätt plats: De tar fram en bit papper och penna, låtsas anteckna något och mumlar för sig själva, typ ”skämtet om Mr Lordis besök på folkpensionsanstalten fungerade inte på Åland”. Då skrattar publiken.).
Läs mer i TV-tidningen!

Patrik Dahlblom