DELA

Tillbaka till de akustiska rötterna

Ledin är snubben med gitarr som tonsatt våra somrar sedan 70-talet. Den 10 februari spelar han på Alandica.
– Det blir en röst och en gitarr, säger mannen som tagit tillbaka sina blå känslor från ölreklamen.
Tomas Ledin betyder sommar för många. Låten ”Blå blå känslor”sammankopplas ofta med ölkorgar, skärgård och skrattande skäggstubbiga karlar på väg till ett ljummet kvällsdopp. Ledin väcker alltså inte samma associationer som Phil Collins eller andra artister man förknippar med polerad westcoastpop. Ändå är det just från den amerikanska västkusten Ledin fått sin inspiration genom sin mångåriga karriär.
– Jag har mina rötter i singer/songwriter-traditionen och är mer influerad av amerikansk westcoast än brittisk pop, säger han.
Förebilderna är artister som Neil Young, Joni Mitchell, Van Morrison och Bruce Springsteen. ”En ung man med gitarr som berättar en histora” är Ledins beskrivning av karriären som inleddes på 70-talet.
– Fast nu är jag inte lika ung längre, säger han och skrattar.


Stort steg
Den 10 februari går Tomas Ledin tillbaka till sina rötter genom en akustisk tillställning där det bara är han och hans gitarrer. Hans förhoppning är att publiken ska känna igen hans låtar, men han hoppas också på att bjuda på sånger som inte är lika vanligt förekommande. Det ska spelas låtar från 70-, 80-, 90- och 00-talet och Ledin vill satsa mer på lugnare bitar som passar det intima formatet på konserten. Det kommer också bli mer fokus på berättandet om låtarna och deras tillkomst.
– Ett instrument och en röst är kärnan i mitt uttryck. Samtidigt som jag går tillbaks till mina rötter är det ett stort steg framåt för mig, säger han.
Läs mer i TV-tidningen.

Linnea Friman