DELA

Strömsö återvänder till Åland

I september återvänder tv-programmet Strömsö till Åland för att spela in två nya matprogram.
Totalt skall tio program göras i serien ”Strömsö tema mat”. Programledare är som vanligt Matias Ljungar och Michael Björklund.
– Micke är inte längre med i moderprogrammet Strömsö så vi är väldigt glada över att han kommer tillbaks och gör den här nya serien med oss, säger redaktören för Strömsö tema mat Elisabeth Mornay.
Mornay berättar att Strömsö är ett av de absolut populäraste tv-programmen som visas i finlandssvensk tv. Programmets tittarsiffror toppar alla listor med nära en halv miljon tittare.
– Och Micke är oerhört folkkär, de är ett riktigt radarpar han och Mathias.
Den nya serien går ut på att Mathias och Micke skall försöka utreda olika råvarors ursprung. Några program spelas in i Norge på Lofoten, några i Lysekil i Sverige och så två program på Åland. Här är det rådjurets, abborrens och äpplets ursprung som skall kartläggas.
– Huvudrätten i varje program kommer att tillagas i Strömsövillan i Vasa. Men där utöver gör Micke och Mathias varje vecka ett reportage om råvaran, det är då vi befinner oss på olika orter, säger Mornay.

Inspelning i höst
I mitten av september kommer redaktionen till Åland för att spela in de två programmen. Första veckan i juli kom Mornay hit för att förbereda serien och för att besöka platser som eventuellt kommer med i reportaget.
– Jag besökte till exempel Stallhagens bryggeri, Tjudö vingård, Jan Mattsson som tillverkar äppelmust i Tjudö, turistförbundets sportfiskeansvarige Ingmar ”Pingu” Eriksson och två kantarellhundar, berättar Mornay.
Även Ella Grüssner Cromwell Morgan fick besök av Mornay.
– Hon kommer att delta i ett annat program, inte i de två Ålandsprogrammen. Hon kommer istället att medverka i egenskap som ölsomelier, säger Mornay.
Programmen kommer att sändas med start i november i FST 5.

MALIN LUNDBERG