DELA

Spelar inte så dödligt seriös death metal

Namnet The Sunshine Boys får en inte direkt att tänka på dödsmetall. Snarare glad 50-tals pop eller ett svenskt dansband.
Men det är lite tanken med bandet, mycket humor och inte så mycket allvar.
The Sunshine boys beskriver sin musik som ”Rot ’n’ Roll”, primitiv neandertalsmusik. Vilket kan vara en passande genre med tanke på att deras texter är så obscena att de inte ens själva tycker att de passar sig att skriva ut i tidningen.
Bandet bildades av en ren slump under Tuska Metal Festival 2008. Under några glada festivaldagar kom någon i gänget på hur komiskt det skulle vara om ett band som spelade dödsmetal med morbida texter hette just The Sunshine Boys. Några öl senare föddes låttiteln Erection During Dissection och i och med det tyckte killarna att de hade en stabil grund att stå på.
De började jamma, mest på skoj som en del av förfesterna. Delar av bandet pluggar i Göteborg så det fanns ingen tid för regelbundna rep. Men så en kväll på Dinos i april 2009 ringer trummisen Gunnar ”Sultan siden” Sydén upp gitarristen André ”Aaman” Öhman och basisten Jakob ”Jakob Creutzfeld” Lavonius som sitter i Göteborg
”Jag tror att jag just bokade ett gig”, sade han.
Så bandet fick sätta igång att skriva låtar, en vecka hade de på sig innan spelningen på Dinos. De fixade även en sångare i form av Olov ” Doctor RotWeiler” Hansson.

Kastade korv
Spelningen gick över förväntan och de bokades även för en spelning på Pub Bastuns Bastun open. Där de gick ut hårt genom att kasta knackorv på publiken.
– Folk hade inte med sig egen korv till grillningen så vi bjöd helt enkelt ut vår egen, säger Lavonius.
Vid det här laget har de skrivit ett tiotal låtar som är upplagda på Myspace. I somras fick de även äran att ha med en av sina låtar på brittiska magasinet Terrorizers demoskiva.
– Vi skickade över vår musik och deras svar löd typ ” This is fucking funny shit” och att de ville ha med oss på skivan, säger Lavonius.
Efter att tidningen kom ut fick bandet genast fler besökare på sin Myspacesida och många band har lagt till dem som kompisar på sidan.
Bandet tycker att deras musik är perfekt att dricka öl och ”idka könsumgänge” till.
– Takten är perfekt för det ändamålet, säger Lavonius.

Inspireras av skräckfilm
Texterna är inspirerade av dåliga skräck- och zombiefilmer, bandets favorit filmgenre. De är fortfarande inte så dödligt seriösa utan menar att de har en mer sarkastisk inriktning.
– Vi skojar om saker man inte får skoja om, till exempel den onda bråda döden.
Bandet tänker spela in några nya låtar och släppa en demo i höst. Även om det egentligen går emot deras koncept att börja planera och vara seriösa.
– Det här projektet är ju egentligen som en enda stor regression till dagisstadiet.
Men snart finns kanske ingen återvändo. I sommar har de till och med fått tacka nej till spelningar på grund av jobb. Till nästa spelning utlovar de dock massor av ny och överraskande scenrekvisita.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax