DELA

Sara skapar spel i Skövde

Mariehamnstjejen Sara Casén är en av få tjejer som utbildar sig till dataspeldesigner i Skövde.
– Jag skulle säga att det är både en fördel och en nackdel. En nackdel är att jag ibland känner att jag har mer att bevisa som tjej, och att jag i början var rädd för att folk umgicks med mig bara för att jag var tjej, även om det kan låta lite underligt. En fördel med att vara tjej är att man skiljer sig från mängden, man står ut.
Sara flyttade till Skövde i höstas för att lära sig att designa dataspel på utbildningen Dataspelsutvecklare (DSU). Att det blev just den här utbildningen säger hon är en slump.
– Jag bläddrade i ett nummer av tidningen PC-Gamer och såg att de hade en artikelserie om olika spelutbildningar i Sverige. Jag slog upp dessa utbildningar på Google och fyllde i mina ansökningspapper kvällen innan de skulle skickas iväg. Så på sätt och vis är det Googles förtjänst att jag är i Skövde.
Sara berättar att hon alltid har haft en stark lust att skapa.
– Och jag har en kreativitet som jag kände skulle passa för spelmediet eller kanske för att göra film. Jag har ritat sen jag kunde hålla i en penna, och har alltid varit fascinerad av att hitta på egna varelser och världar, att skriva noveller och även några böcker. Att se på det artistiska arbetet som ligger bakom spel har fascinerat mig jättemycket, det känns som ett mycket friare medium än film, och så är det interaktivt.

Rymdutbildning
Trots att Sara gillar att skapa och rita var hon i början av läsåret tveksam till om DSU var rätt utbildning för henne.
– Det kändes som att jag var ett barn som av misstag blivit antagen till NASA:s rymdutbildning. Alla andra tycktes kunna så mycket mer än jag, och jag hade spelat överlägset minst spel av alla i min klass.
Snart fick Sara emellertid nya vänner som lärde henne hur Photoshop fungerade och som var villiga att låna ut diverse spel.
– Skulle jag inte ha frågat om hjälp skulle jag aldrig ha klarat av att komma in i utbildningen.
Hur är det då att gå en utbildning där bara sju procent av de studerande är tjejer?
– Jag kan erkänna att jag i början var lite rädd när jag märkte att det nästan bara gick killar på DSU. Men det har gått väldigt bra, folk är mycket mognare på högskolan än i gymnasiet och högstadiet.
Sara säger att hon ibland får känslan av att folk lyssnar noggrannare på henne eftersom hon har tagit sig in på vad som annars anses vara killarnas område.
– Och jag är absolut inte rädd för att ta plats och uttrycka mig.

Red Alert
Man skulle kanske kunna tro att Sara alltid har varit intresserad av dataspel. Så är det dock inte.
– Nej, absolut inte. Mitt första datorspel var Red Alert som min farbror introducerade för mig en påsk i Oslo. Sedan dess har jag spelat lite sporadiskt, och jag var riktigt fast i Halo och bildspelet Burnout Revenge ett tag.
Steget från att spela sporadiskt till att skapa egna spel är ganska långt. Sara har nyss avslutat kursen ”Spelprojekt 1” där hon tillsammans med studenter på de andra DSU-inriktningarna utvecklade spelet Pick a Pig.
– Pick a Pig handlar om att fånga bland annat grisar, lila demongrisar, ruttnade zombiegrisar och råttor som faller från taket i ett slakteri. För att samla poäng skall man sedan göra djuren till korv. Samtidigt skall man undvika anfallande vildsvin och akta så att stapeln av djur som man samlar på sitt fat inte rör taket och välter, berättar Sara.
Veckorna med Pick a Pig var slitsamma, men Sara berättar att hon fick goda omdömen i kursen, hon blev till och med igenkänd av en företagsutvecklare.
– Och läser man designprogrammet handlar det om att man tagit steget från konsument till framtida producent. Jag vill skapa spel, inte bara spela dem.

Framtiden
Ja Sara vet vad hon vill. I framtiden hoppas hon på ett utvecklande arbete med en lön som hon kan leva på.
– Men konkurrensen på arbetsmarkanden är stenhård. Det gäller att promota sig själv och nätverka, vara på och visa vad man kan. Min designutbildning är dock av generell karaktär, vilket betyder att mycket av det jag lär mig kan tillämpas inom andra branscher, jag kan exempelvis arbeta inom reklam, tv och på tidningar.
Sara tillägger att de studenter som får arbete som spelutvecklare efter studierna verkligen är ”the best of the best”.
– Det är de som har utmärkt sig redan under studietiden, som är väldigt duktiga grafiker eller designers och som verkligen brinner för det de gör och som nätverkar som galningar för att sälja sig själva och sin förmåga.

MALIN LUNDBERG