DELA

Sabaton fyller Dinos på söndag

Många hårdrockband inspireras av krig, men Sabaton från Falun är i en klass för sig. Deras specialitet är låtar om andra världskriget.
På söndag intar de Dino’s.
Sabaton spelar på Dino’s på söndag, den 5 december, med Raubtier och Steelwing som förband. Vid lunchtid på torsdagen fanns det bara två vip-biljetter kvar.
Sedan debutplattan Fist For Fight år 2000 har Sabaton släppt fem fullängdare. Den senaste, Coat Of Arms, kom i år. Och förstås har bandet turnerat flitigt och fått en stor internationell publik.
Så stor att man undrar varför Sabaton bryr sig om Åland mitt i vintern. Rockpuben Dino’s har inte lika stor publikkapacitet som Rockoff.
– På den senaste turnén har vi snittat tusen personer per kväll. Då är ett ställe som Dinos kanske otippat. Kanske är det just därför, säger basisten Pär Sundström.
Vilken är er största egna konsert hittills?
– Vi spelade för tiotusen människor i Polen. Det som våra låtar handlar om ligger dem väldigt nära. Till skillnad från Sverige har Polen varit ockuperat, och i krig inom en kännbar tid.
Ni har massiva synthsound som påminner om Wagners operor.
– De är tillverkade av oss själva och de fyller en väldigt viktig funktion. En del tycker att man skall låta gitarrerna prata, men vi vill använda syntharna fullt ut. Jocke som skriver större delen av musiken är i grund och botten organist.
Var hittar man rötterna till Sabatons sound?
– Jag tror man kan nämna två skivor – för hårdrock är det Rainbows Rainbow Rising, och för heavy metal Accepts Metal Heart.
Hur många i bandet har gjort värnplikt?
– Bara två, en infanterist och en flygplansmekaniker. Vi andra gjorde den inte av olika orsaker. Vi ville satsa på bandet.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom