DELA

Pub Bastun back in business

I helgen öppnar Pub Bastun sina dörrar.
I kväll görs en smygöppning i samarbete med Mariehamns jazz- och bluesförening och på lördag ordnas en stor inflyttningsfest med fyra band: The Goats, Facedrill, Leo med lådan och Panavicious.
Efter ett halvårs uppehåll är Pub Bastun igång igen. I kväll hålls en smygöppning i jazzens och bluesens tecken och imorgon den 4 juli hålls en större inflyttningsfest.
Avslutningen på öspelen är samma helg, men Thomas Hartvik, ordförande i Träffpunkt Ungdom, tror inte att det är något problem.
– Vi är ju kompletterande snarare än konkurrerande. Vi fungerar som en sportfri zon för dem som inte orkar med mera öspel och för alla som bara vill lyssna på bra musik och fira att Bastun återigen är igång.

Bastun är speciell
Killarna i The Goats var med i den förra styrelsen som hade hand om Pub Bastun och de är mycket glada över att det kommit in nytt blod i lokalen. John Finne är en av dem.
– Bastun är speciell för många människor. Det såg vi ju på hur många som kom till Bastun Open Air tidigare i vår. Det är en trygg samlingsplats som står öppen för alla, därför är det riktigt roligt att verksamheten kommer igång igen, säger han.
Finne är glad över att det var just Träffpunkt Ungdom som fick ta över lokalen.
– Allt annat hade varit galet, säger han.
Matts Koskinen från Facedrill är också belåten med att verksamheten kommer igång.
– Det behövs ett ställe som Bastun. Det ska bli riktigt roligt att spela på invigningen, säger han.
Thomas Hartvik berättar att de hittat en del gamla fotografier när de städat i Bastuns lokaler.
– Vi ska fortsätta leta gamla bilder och hoppas att kunna lägga upp dom inne i Bastun, så att alla som var där förr kan minnas och bli lite nostalgiska för en stund.

Inflyttningsfest
I kväll klockan 19.00 smygöppnar Bastun i samarbete med Mariehamns jazz- och bluesförening. Inträdet är fritt.
– Richard Palmers grupp Whatclub kommer att lansera sin skiva ”Road to Kokkola”. Under ledning av Kjell Dahl bjuder KADQ på skön jazz och Kuttens bluesband, en av Bastuns stamfäder, kommer att spela, säger Robert Zetterqvist, ordförande i Mariehamns jazz- och bluesförening.
Under sommaren kommer det att bli en hel del aktiviteter på Pub Bastun. Den 17 juli är det reggaekväll, den 24 juli kommer Hacke Björksten, den 8 augusti spelar Stockholmsbandet The Vanjas och på Kulturnatten har Oneflower Tribe releasefest för sin nya skiva. Dessutom kommer Mariehamns jazz- och bluesförening att ordna fler evenemang på Bastun i sommar.
– Det kommer att dyka upp ännu fler evenemang, konserter och temakvällar under sommaren, säger Erika Wiklund från Träffpunkt Ungdom.
På lördagen spelar The Goats, Facedrill, Leo med lådan och Panavicious. Dörrarna öppnar vid 19.00 och inträdet är 5 euro för medlemmar och 6 euro för icke-medlemmar. Åldersgränsen är 16 år.

AXEL KRONHOLM