DELA

Nöje bjuder på allmänbildning

”Hakuna matata, det är ooord som e bra.” Javisst, men var kommer de ifrån? Vem myntade andra ord vi vanligen använder; som bantning, bojkott, huligan och kondom?
Skolorna har börjat. Så Nöje vill vara med och utbilda.
Banta – att försöka gå ner i vikt.
Från den engelske predikanten och begravningsentrepenören William Banting. Han var en vid man till kroppen och blev rekommenderad av sin läkare att gå ner i vikt med hjälp av en testad avmagringskur. I kuren dominerade proteinintaget bland de dagliga 1100 kilokalorierna. Banting var så framgångsrik att han skrev om sina upplevelser och senare fick sätta namn på försök till viktminskning, oavsett diet.
Bintje
– potatissort
Efter Bintje Jasma, lärling till Kornelis Lieuwes de Vries vid en folkskola i Friesland i Nederländerna. På uppdrag av Frisiska lantbrukssällskapet utförde de Vries odlingsexperiment med nya potatissorter. Han framställde närmare 125 användbara sorter. 1905 fick han fram den bästa och namngav den efter sin flitigaste elev, Bintje. Sorten kom i handeln 1910 och blev Västeuropas mest framgångsrika potatissort under 1900-talet.
Det sägs dock att Bintje själv inte var särskilt förtjust i potatisen.
Bloody Mary – cocktail gjord av bland annat tomatjuice, tabasco och vodka.
Drinken har fått sitt namn efter den brittiska drottningen Mary I Tudor (1516-1558). Hon var dotter till Henrik VIII och kom till makten 1553. Från tronen försökte hon bekämpa anglikanismen och som troende katolik återinförde hon påvens makt. Omkring 300 människor blev avrättade under hennes tid, så landet badade knappast i blod. Men ökennamnet kommer också av befolkningens avståndstagande, eftersom ”bloody” även är en svordom.
Bojkott – påtryckning genom kollektiv vägran att befatta sig med någon eller något
Charles Cunningham Boycott (1832-1897) hette en pensionerad engelsk kapten och godsförvaltare i det irländska grevskapet Mayo. Han blev år 1880 den förste att bojkottas av sina arrendatorer och behövde till och med fly till England. Året därpå blev arrendepriserna reglerade i lag och namnet spreds som en löpeld genom de europeiska språken.
Frisbee – kastskiva (även kallad ”flygande tefat”)
William Russel Frisbie drev ett tårtbageri i Connecticut i USA på 1940-talet. De sålde bland annat pajer vilka levererades på runda plåtbottnar. Studenter vid Yale-universitetet som låg i närheten började kasta bottnarna mellan varandra.
En man med stort intresse för flygande tefat, Walter Morrison, försökte göra profit på sin fascination för utomjordiska fenomen. Företaget Wham-O Company lanserade de första skivorna 1957 i södra Californien. Ett år senare åkte försäljningsdirektören på reklamturné till bland annat Connecticut och märkte att kastskivor redan användes där.
Studenterna kallade dem för friesbies, och Wham-O Company tog patent på namnet frisbee 1959.
Hakuna matata – översätts ”inga problem”.
Hakuna matata är swahili och betyder ungefär ”inga problem”. Frasen dök upp i svenskan i mitten på 1980-talet i Rune Andréassons ”Bamse”. Men som mest betydelsefull för dess spridning världen över är filmen ”Lejonkungen” som kom ut 1994.
Huligan – vandal
Har troligen sitt namn efter Patrick Hooligan, en irländsk brottsling som tillsammans med sitt gäng gjorde London osäkert i slutet av 1800-talet. Hans gäng ska ha hetat ”Hooley´s gang”. Härkomsten ses dock som ganska oviss.
Mentor – fadder, rådgivare
Efter Mentor, en av figurerna i Homeros ”Odysséen”. Innan Odysseus drog ut i troanska kriget anförtrodde han sin son Telemachos i Mentors vård. Mentor rådgav pojken och var den som i praktiken uppfostrade honom, då hans far var borta i tio långa år.
Dagens betydelse har också influerats av den franske författaren Francois de Fénélons roman ”Telemachos äventyr” från 1699, som blev mycket populär i Europa.
Narcissism – självgodhet
Narkissus var en vacker yngling i grekisk mytologi, och son till flodguden Kefissos. Narkissos var så underbart vacker att vem som än såg honom greps av kärlek, men problemet var att han avvisade varje kärlek. Han blev dömd att förälska sig i sin egen spegelbild efter att inte ha besvarat den unga flickan Ekos kärlek.
Narkissos förtynade inför den damm där han fick se sig själv och förvandlades till slut till en pingstlilja som fått hans namn: narciss. Så även narcissism, som står för egoism och ytlighet.
Olle – stickad tröja
Har fått sitt namn efter en kapten Ollson vid Jönköpings regemente i Sverige. Han introducerade tröjan som standardplagg i svenska armén på 1880-talet och har därefter fått stå modell för namnet.
Kondom – preventivmedel av tunt gummi eller konstmaterial
Latinska condomare betyder att fullständigt tämja och behärska. Det är dock osäkert om det kommer därifrån. Enligt vissa kommer ordet av 1700-talsengelsmannen Condom, som förespråkade fårtarmar som preventivmedel.
Preventivmedlet fårtarm har varit känt i många hundra år och England var mot slutet av 1700-talet en av världens största kondomproducenter.

CECILIA LINDVALL


cecilia.lindvall@nyan.ax