DELA

Nattmat som du kan döda för

Klockan är 04.00 på juldagsnatten och Hubbe har äntligen lyckats få ut dig och dina kompisar i kylan. I flera timmar har ni minglat i Arkens lobby och alla har ni ställt de vanliga frågorna, de där som är som hämtade ur Ledins ”Du ska veta att jag saknar dig”.
Efter många timmars dansande, knuffande och pratande, är det nu dags för den obligatoriska efterfesten. Dörren till Ålands nöjespalats har stängts och låsts, och kön till Dixie är flera hundra meter lång.
Ställ er inte i den. Gör i stället som Nöjes testpanel. Åk hem till någon och laga efterfestmat själva.

Efterfester brukar vara överskattade. Ofta, men inte alltid. De gånger då efterfester faktiskt kan vara riktigt bra är de gånger då man trött och hungrig sjunker ner vid någons köksbord, för att sedan i timtal äta fettrik och salt efterfestmat som om det inte finns någon morgondag.
Inför julens alla efterfester vill Nöje testa några olika ”maträtter”, för att sedan utse en vinnare som kan rekommenderas för juldagen.
Till min hjälp har jag, som själv har en förkärlek för stekta ägg med grillkrydda, bjudit in sportreportern och kebabkungen Johan Larsson, tv-reportern och hamburgarälskaren Tomas Henriksson, reklamsäljaren och glassätaren Malin From, samt politiske redaktören och tonfisktjejen Annika Kullman.
På bordet har vi samlat några olika alternativ: Korv med bröd, nudlar med tonfisk, hamburgare, ostbågar och stekta ägg. De enda tillbehören är grillkrydda, ketchup och salladsdressing. Testet kan börja.

Ner och vänt
När testpanelen satt sig till bords är det genast en av rätterna som drar uppmärksamheten till sig.
– Jag äter inte det där, vare sig jag är full eller inte, protesterar Johan.
– Det ser ut som något som har varit ner och vänt, konstaterar Tomas.
Maten som orsakar protesterna är nudlarna med tonfisk. Enligt Annika är det här en riktig fullpoängare, den bästa efterfestmat man kan tänka sig. Ännu bättre är det om tonfisken ligger i tomatsås.
– Under studietiden åt jag alltid det här på mina efterfester. Det är enkelt, gott och alla har det hemma. Plus att det är billigt. Efterfestmat skall vara enkel, inte ambitiös.
Motvilligt slevar testpanelen upp nudlarna på sina tallrikar. Johan och Malin smakar och sågar rätten direkt.
– Noll poäng!
Annika vidhåller att nudlarna är suveräna. Tomas är lite mer skeptisk.
– Men det skulle behövas lite salt på, vart tog grillkryddan vägen? Det här är något jag aldrig skulle få för mig att äta, men med grillkrydda var det faktiskt inte alls tokigt.

Mer sting
Nästa rätt är korv med bröd. En klassiker som de flesta gillar. Dessutom ganska lättlagat.
– Kör man allt i mikron så går det jättesnabbt, tipsar Tomas.
– Just den här korven är bara värd en tvåa, men med en korv med lite mera sting i får den här rätten en trea, tycker Johan.
– Nej, den är för lam i smaken. En etta, kontrar Annika.
Sedan är det dags för nöjesredaktörns egen favoriträtt, stekta ägg med grillkrydda.
– Ja det här är ju en verklig klassiker. Nu just var det inte så gott, men efter krogen får det absolut 2,5 poäng, säger Malin.
Annika ger 2 poäng.
– Ägg är ett perfekt sätt att starta bråk på en efterfest. Alla skall ju ha dem stekta på olika sätt, endel vändstekta, vissa med hel gula, andra med lös. Men man har ofta ägg hemma, och man kan variera ägg väldigt mycket, det är ett plus.
Johan tycker äggen är för lite stekta.
– De får en etta. De behöver mer stekyta. Och kanske lite bacon eller korv till. Det måste finnas kött på en efterfest.

Gör i förväg
Nu har testpanelen kommit fram till hamburgarna. Annika, Tomas och Johan är alla överens om att hamburgaren är värd höga poäng.
– Med fördel kan man också steka upp hamburgarna i förväg, så de är klara att värma när man kommer hem från krogen, tipsar Johan.
Malin är inte lika förtjust i hamburgaren.
– Den absolut godaste efterfestmaten är glass med kaffe latte smak. Jag är egentligen aldrig sugen på salt och fet mat, så det är väl därför jag inte gillar det här.
Sist av efterfesträtterna är en skål med ostbågar. Malin och Johan ger bågarna varsin trepoängare.
– Huvudsaken är inte att man blir mätt på efterfestmat, menar Johan och får genast mothugg av Tomas.
– Det här skulle jag aldrig någonsin bli mätt på, och det måste man bli.
Andra nackdelar med ostbågarna är enligt Annika att folk tappar dem på golvet och trampar in dem i mattan, plus att de kan orsaka dålig andedräkt.
– Som motsats till tonfisken då? Nej det här är bra, och ännu bättre blir det om de får stå framme och bli lite sega, säger Johan.

Sämre med åren
Ja, som ni ser var det inte helt lätt att komma överens om en efterfesträtt som alla gillar. Kanske eftersom våra panelmedlemmar inte ens efterfestar särskilt ofta.
– Det blir allt sämre med åren, skrattar Annika.
– Nu för tiden är man trött när krogen stänger, man vill bara hem och sova, tillägger Malin.
Tomas håller inte med.
– Förr mådde jag alltid så illa när jag kom hem, det gör jag inte längre, så nu efterfestar jag nog oftare än förut.

Se mer om detta på Åland 24. Klicka här för att ta dig till inslaget!

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA