DELA

Mikael Wiehe står fortfarande på barrikaderna

Han låter hur vänlig och skånskt trygg som helst – men Mikael Wiehe är förbannad.
På fredag den 24 september uppträder han på Alandica,
Med någon vecka kvar till Sveriges riksdagsval lägger han in den högsta växeln. I söndags återförenades han med Hoola Bandoola Band på protestkonserten ”Bort Med Borgarna” i Stockholm.
– Jag bestämde mig för drygt ett år sedan att ägna det här året åt att försöka få bort den borgerliga regeringen.
Runt 80 konserter och en skiva har det blivit sedan dess. Skivan heter Ta det tillbaka och på den sparkar Wiehe vilt mot den borgerliga alliansen.
– Jag har fått mycket positiv respons. Plattan har visst sålt 18.000 exemplar, det är bra i dag. En förklaring är att jag med rätta ses som en politisk sångskrivare. Jag har ju gjort mycket annat också, men plötsligt är det dagspolitiska läget sådant att konflikterna är väldigt tydliga. ”Mikael Wiehe skriver politiska sånger igen”. Allt stämmer.
Finns det något positivt att säga om alliansen?
– Du är inte den första som frågar det, och jag fick tänka länge innan jag svarade. Carl Bildts hållning i Israel-Palestina-konflikten är bra, annars är den politik som borgarna för en ren och hård klasskamp uppifrån.
Varifrån kommer kämpatakterna så här långt in i din karriär? Många andra aktivister tappar gnistan när de glider in i medelåldern.
– Jag är inte lagd åt det hållet. Jag tänker inte släppa taget eller titta bort. Jag är fortfarande intresserad, jag vill säga vad jag tycker och förändra saker. Musiken är viktig också, tack vare den får jag så många glada tillrop som ger mig en personlig tillfredsställelse. Jag jobbar inte i en chilensk gruva, jag står på en scen och uppträder. Och det som jag gjort och gör som musiker har engagerat många människor i alla åldrar. Jag vet att mina låtar har spelats i viktiga stunder i människors liv – dop, vigslar och begravningar.
Läs mer i tv-tidningen!

Patrik Dahlblom