DELA

Lycka kan köpas för lite pengar

Köp en ny tröja och bli lyckligare! App app app. Låtsas inte att du är mindre ytlig än du är, utan acceptera att det går att att shoppa sig lite lyckligare.
Jag tillbringade nyligen några dagar i Stockholm. Förr var det min hemstad, nu känner jag mig som en turist och ser saker med andra ögon. Jag hade hört om en het butik, en sån som förutom klädförsäljning har en tidningsavdelning, ett café med mera.
En moderiktig jacka skulle jag ha och började snegla mot ett jackstället.
– Kan jag hjälpa dig? sa en expedit som snabbt som blixten dykt upp från ingenstans.
– Kanske det, sa jag och sträckte ut handen mot en fodrad jeansjacka.
– Det där ska inte du behöva göra, sa hon och hängde på mig jackan och ställde mig framför en spegel.
Jag sneglade på prislappen: 7.198 kronor. Sjutusenetthundranittioåtta!
– Det var mycket pengar, sa jag försiktigt.
– Nja. Det är Prada och det kostar, blev svaret.

När jag lämnat tillbaka jackan började hon leda mig mot en annan plats i lokalen. Tydligen skulle jag inte komma undan så lätt.
När vi var framme vid målet lade hon en hand på mig och viskade (som om hon hade avslöjade sin hemligaste hemlighet):
– Den här jackan gillar jag extra mycket för att det var Steve McQueens favoritmärke.
Jag provade pliktskyldigt och lyckades till slut slingra mig ut ur butiken med ett exemplar av gratistidningen Nöjesguiden under armen.
Tacka vet jag Inger på Zic Zac. När hon upptäcker att man fastnat för ett plagg ropar hon från där hon står och viker jeans:
– Gå in och prova bara.

Tillbaks till lyckan. Senare hittade jag en jacka för betydligt mindre pengar. Jag blev glad, ryggen blev lite rakare och blicken lite klarare.
Läste för ett tag sedan om resultatet från en amerikansk ”glädjeforskarens” undersökning. Han hade kommit fram till att man blir lycklig av pengar, men bara till en viss gräns.
Om man har lite pengar kvar efter att alla grundläggande behov är tillfredställda skänker det lite extra lycka. Om man har en stor hög med pengar över skänker det ingen ytterligare lycka. Enkelt uttryckt.
Nu har jag gett alla arbetsgivare som läser det här ett gott argument i löneförhandlingarna. ”Varför ska du ha högre lön? Du vet väl att du inte blir lyckligare?”
Under min jakt på kläder i Stockholm träffade jag en åländsk journalistkollega. Hon hade köpt en färgglad klänning på Stadsmissionens second hand-butik, och hon såg mycket glad ut när hon visade innehållet i kassen som inte hade kostat många kronor.

Ytterligare glad blir man av att, som hon, köpa redan använda kläder eftersom man gör en insats för miljön då inget nytt måste produceras och transporteras. Dessutom brukar pengarna gå till någon som behöver tak över huvudet.
Det är bra om man utrustar sig med en bunt världsförbättrande principer. Men det finns exempel på när det passerar absurdgränsen.
En kompis var nyligen på ett bröllop. En glädjens högtid, inte sant? Bredvid honom på bröllopsfesten satt en kvinna som när hon av servitrisen blev erbjuden buteljerat bubbelvatten svarade surt: Nej jag dricker inte transporterat vatten.
Hon tog en lättöl istället!!!

Jag äter normalt sett inte kött. Men blir jag bjuden på en mör bit som suttit fast på ett rådjur som glatt skuttat runt i de åländska skogarna så smakar jag.
Kan man tillåta sig att släppa efter ibland så mår man nog bättre Vad var det reklamen sa? Because you´re worth it.

ANDERS SIMS