DELA

Jennys duett med Idol-Danny

Några ville baka kaka, några ville ta en ridtur och en ville spela fotboll. Totalt kom det in 20 tävlingsbidrag. Men det var Jenny Bagges arbetskamrater vid Gullåsen som kom med det bästa förslaget.
Jenny Bagge, snart 23, fick i går veta att det är hon som vunnit dejten med Danny Saucedo, 21, från Sveriges Idol 2006.
– Det var en total överraskning, jag har inte riktigt hunnit smälta det ännu, säger hon då vi står utanför Hotell Arkipelag och väntar på Danny.

Osjälviskt förslag
Jenny jobbar som sjuksköterska vid Gullåsens demensavdelning och det var hennes två arbetskamrater Patricia Öberg och Jessica Gustafsson som anmälde henne till Nyans Danny-tävling.
Deras förslag var att Jenny och Danny tillsammans skulle uppträda med några sånger för patienterna vid Gullåsen. I motiveringen står det att Jenny sjunger jättebra och brukar på dagarna spela piano och sjunga på avdelningen.

Nervös
Snart kommer Danny och hans band. Jenny och han hälsar på varandra. Hon ser lite nervös ut men jag är inte säker på om hon är mer nervös för att träffa Danny eller för att de ska sjunga tillsammans. Danny är lugn och van och verkar mycket sympatisk.
– Jag tycker det är en väldigt bra och snäll idé att sjunga på sjukhuset, säger han.
En gång förut har han varit med på en dejt som en tidning ordnade.
– Det var tidningen Frida som tog mej på en karaokedejt, minns han.

Varmt välkomnande
På Gullåsen väntar hela avdelningen och Danny får ett varmt välkomnande. Patienter och personal har samlats i det stora rummet. Många unga kvinnor i personalen har kameror och mobiltelefoner färdiga för att föreviga Dannys besök.
Jenny och Danny går igenom ett sånghäfte som finns på avdelningen och tillsammans med Dannys pianist Oscar Görres väljer de ut några sånger.
De sjunger tre sånger: Sång till friheten, Vem kan segla förutan vind och En vänlig grönskas rika dräkt där alla får sjunga med.
Publiken njuter av fulla muggar och applåderar innerligt efter varje sång. Jenny ser riktigt van ut där hon står och sjunger och nervositeten verkar vara bortblåst. Efter sångerna är det många som berömmer henne.

Känsligt
Danny och Oscar fortsätter spela några sånger. Danny vill sjunga en sång av en av hans stora idoler Randy Crawford, ”Everything must change”.
– Det är en sång om hur allting måste ändras. De unga blir äldre och vinter blir till sommar. Det är en vacker sång om livet, helt enkelt, säger Danny.
Som sista sång uppträder Danny med Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”. Många i publiken känner till sången och själv blir jag rörd till tårar. Så vackert var det.
Besöket vid Gullåsen var mycket uppskattat och efter uppträdandet kommer många fram och ber om Dannys autograf.

Ovanligt namn
Jenny och Danny delar baksätet på vägen tillbaka från Gullåsen. De diskuterar intensivt tills jag, den elaka reportern, avbryter:
– Saucedo, är det ett artistnamn?
– Nej det är mitt riktiga namn. Egentligen heter jag Saucedo-Grzechowski. Det första namnet kommer från mamma som är från Bolivia och det andra från pappa som är från Polen. Men jag är född i Stockholm.

Jenny Danny=Sant?
Danny ska tillbaka till hotellet för att snart medverka i Ålands radio. Jenny ska njuta vidare av sin lediga dag. Och så klart senare gå och lyssna på Danny då han uppträder på Rockoff.
– Jag tycker han verkade vara mycket sjyst, säger Jenny efter att vi lämnat av Danny.
Visst är han sjyst och trevlig. Och hans röst och närvaro har gjort många på gott humör, inte minst vid Gullåsen.
Om Jenny och Danny blir ett par? Det vete stjärnorna. Kanske deras blickar möts under Dannys spelning i Rockoffkvällen.

Text: NADINE ASCHANFoto: ERKKI SANTAMALA