DELA

I studion med Eleuthera

Nu har Eleuthera satt sprätt på vinsten från tävlingen Unga band i oktober.
De fick studiotid för 300 euro, som använts för att spela in bandets första ep.
– Nu skall vi lyssna igenom den och se om den behöver finjusteras. I så fall skickas den till Stockholm för slutlig mixning och mastering. Hur många exemplar vi gör av skivan får vi se. Det här handlar inte om pengar, utan om att folk skall börja känna igen oss, få koll på vilka vi är och vad det är vi gör.
Emil Grönvall, Johan Haglund, Sebastian Hällund, Victor Abrahamsson och Jarkko Nieminen har just genomlevt två väldigt intensiva dagar i Ax-records lokaler vid Ålandsplan. Tillsammans med Arn-Henrik Blomqvist och Dave Webb har killarna spelat in fyra låtar, och i onsdags var råmixen av deras första ep färdig.
– Vi har inte ens hunnit lyssna igenom den än, så färsk är den, säger de när Nöje träffar dem i studion på onsdagskvällen.
– Det har varit intensiva dagar, men vi har inte behövt göra många omtagningar. Alla har vetat exakt vad de skulle göra och det har varit hundra procent fokus på det här hela tiden.
Vad är det för slags musik ni spelar?
– Det där är så svårt att säga själva. Vi lämnar det till andra att avgöra det. Tyngre metal är det förstås. Och vi satsar på att vara melodiska.
Killarna ber Dave lägga i gång en låt från skivan. Till och med jag med mitt extremt otränade metalöra får en bättre förståelse om vad killarna menar med melodiskt.
– Det är en fin låt, kommenterar Arn-Henrik.
Killarna lyssnar koncentrerat och konstaterar att det låter bra. Kanske man kan skicka iväg skivan till skivbolag direkt, utan att låta den gå via Istvan Stenberg i Stockholm?
– Men man hör nog att Stockholmstouchen saknas, menar Arn-Henrik.

Mer spelningar
Eleuthera bildades för snart ett år sedan. Fyra av killarna ingick tidigare i bandet Manticore, och de släppte för några år sedan plattan ”In the shade”.
Vad är skillnaden mellan Manticore och Eleuthera?
– Att vi är bättre. Och har en mycket hårdare stil.
– Med Manticore testade vi flera olika stilar, nu håller vi oss till samma.
– I Eleuthera är vi också väldigt noga med att alla skall ha en lika stor del i bandet. Det märks om någon är borta eftersom alla fyller en lika viktig del. Vi är ett band, alla gör musiken.
Killarna berättar att tanken på att gå in i studion har funnits med ett bra tag.
– Det hade vi tänkt redan innan vi vann Unga band, men tack vare vinsten behöver vi bara betala mixning och mastering själva. Pengarna vi vann täcker inspelningen här. Ax har varit väldigt generösa.
Vad är tanken med skivan?
– Vi skall skicka den till olika skivbolag. Om vi bestämmer oss för att skicka den till Stockholm för mixning och mastering kanske vi kan skicka den till olika radiostationer sen. Hur många exemplar vi gör av skivan får vi se. Det här handlar inte om pengar, utan om att folk skall börja känna igen oss, få koll på vilka vi är och vad det är vi spelar. I grund och botten gör vi det här för att det är roligt.
Eleutheras dröm just nu är att få fler spelningar. Hittills har de inte uppträtt utanför Åland, men med hjälp av den nya skivan hoppas de snart kunna ändra på det.
– I Sverige finns det festivaler för mer okända band. Men ett krav för att bli bokad dit är att man skickar in en demo.

Kontraktdröm
Som de flesta andra musiker drömmer Eleuthera om ett eget skivkontrakt.
– Annars har vi inga uttalade mål inom bandet, men det är klart att vi vill ha mer spelningar, höra att vi är bra. Man vill förstås få bekräftelse på det man gör. Vi satsar seriöst på det här, är inte bara ett vanligt garageband.
Bekräftelse fick bandet förstås redan när de vann Unga band i oktober.
Gick ni in med målsättningen att vinna?
– Nej, egentligen var vi bara med för att det var roligt. Vi såg det som en vanlig spelning, gick in och gjorde vårt bästa, menar Johan.
– Personligen trodde jag nog att vi hade en chans att vinna, men mest var det en kul grej. Sen när vi väl var där fanns det många band som hade jättebra låtar, så då trodde jag nog inte att vi skulle vinna, tillägger Jarkko.
Det finns många metalband på Åland just nu. Hur kommer det sig att ni valde den genren?
– Som musiker spelar man väl ofta det som man själv lyssnar på, funderar Jarkko.
– Men alla vi lyssnar ju inte på metal. Jag lyssnar nästan aldrig på metal, inflikar Johan.
– Men det är ju inget som säger att man måste lyssna på det man själv spelar. Vi spelar och sjunger ju andra stilar på musikinstitutet, och det är absolut inget negativt, det kan vara en styrka, säger Emil.
– Men metal var nog det enda som skulle kännas naturligt.
Influenser då? Har ni något särskilt band ni hämtar inspiration från?
– Inte något band inom genren som vi alla gillar. Men vi hämtar influenser från många olika band. Häromkvällen lyssnade vi på en bränd skiva med många olika metalband, och diskuterade tillsammans partier som vi gillar, vad som är bra och mindre bra. Sedan försöker vi göra vår egen grej. Inget band vill vara någon copycat.

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK


jonas.edsvik@nyan.axFakta/ Eleuthera
Bandet består av Emil Grönvall (gitarr), Johan Haglund (bas), Sebastian Hällund (sång), Victor Abrahamsson (trummor) och Jarkko Nieminen (gitarr).
Namnet Eleuthera är grekiska och betyder frihet.
– Det är ett namn som passar den musik vi spelar.
I veckan spelade killarna in sin första ep. Den innehåller fyra låtar. Smakprov från skivan finns snart på bandets hemsida www.myspace.com/eleutheracore