DELA

HipHop-jam på Bastun

I morgon får Åland riktigt fint lilla-julbesök! På Pub Bastun blir det en helkväll i hiphopens tecken.
Ken Ring, Sam-E från Medina och Samhällstjänsten med Ejremar står för underhållningen.
Ken Ring, aktuell med ny skiva, är kvällens största namn. Samarbete med stora namn som bland annat Tommy Tee, Smif N Wessun, en sex månader lång fängelsevistelse i början av 2006 och nio album gör Ken Ring till en av Sveriges mest omtalade artister både i och utanför sin genre.
Hans senaste album, ”Äntligen Hemma”, som släpptes i oktober blev så nära en fullträff man kan komma och hyllades av så gott som alla kritiker. Nu är han här för att tillsammans med Sam-E, Samhällstjänsten och Ejremar sätta lite färg på det annars relativt skrala hiphoputbudet på Åland.


Ålandsanpassat
Samhällstjänsten är en hiphopduo bestående av ”Mani” och ”Sajken”. De började göra musik ihop i början av 1998 då de fortfarande bodde i Nyköping. 2001 flyttade de till Åland för att jobba och för att få lite miljöombyte.
Nya Åland har pratat med Mani, som också är ensam arrangör av lördagens evenemang.
– Vår musik har förändrats helt sedan vi började lira ihop. Nu har vi nya beats och ett helt nytt sound, säger Mani.
Han beskriver deras musik som ”uptempo, party och ofta med Ålandsanpassade texter som folk kan känna igen sig i.”
– All musik vi gör är i första hand gjord för uppträdanden och live-tillställningar och inte nödvändigtvis för att passa på en platta. Vi försöker att inte ha med så mycket saker som inte går att göra med två pers på en scen, för att komma så nära 100 procent live-hiphop som det bara går. Ofta händer det att folk tar våra texter på för lite stort allvar när vi rätt ofta egentligen sjunger ironiskt eller med glimten i ögat.


Liten hip-hopmarknad här
Vad finns det att säga om hiphopscenen på Åland?
– Den är väldigt, väldigt liten. Under de sex år vi bott här har antalet seriösa artister och grupper gått från typ noll till två. Det är riktigt synd. Många som kunde gå långt gör bara någon enstaka låt och lägger upp den på nätet och sen stannar det där.
Hur lyckades ni få hit Ken Ring?
– Jag ringde honom. Som tur var gav han oss ett schysst pris, annars hade vi aldrig haft råd att boka honom. Vi har fått rätt bra rykte genom andra artister vi tagit hit och som haft kul när de spelat här. När jag arrangerar sådana här evenemang så fokuserar jag mycket på att göra det så trevligt som möjligt för artisterna som kommer. Då kommer de tillbaka!
Vad får de som tar sig till Bastun på lördag se?
– Först uppträder vi (Samhällstjänsten) som förband tillsammans med en kille från Sverige som heter Ejremar. Sedan lirar Sam-E från Medina och sist och slutligen kvällens huvudakt: Ken Ring.


Skivsläpp
Samhällstjänsten släpper sin nya skiva i samband med spelningen på lördag. Det är en EP med fem låtar som de jobbat hårt med det senaste halvåret. Mani säger själv att det är ”det bästa vi någonsin gjort” och att de har använt sig av mycket nya och olika instrument.
– Vi har haft ett suveränt samarbete med producenten Istvan och ax.music, tillägger han.
Insläppet på Pub Bastun börjar 21.00

AXEL KRONHOLM

redaktion@nyan.ax