DELA

Hårda gitarrer med pophooks

Rakt och rockigt var nyckelorden när Dinosaktuella bandet Her Bright Skies spelade in sin senaste platta Causing A Scene.
Det säger gitarristen Petter Nilsson.
Bandet har utvecklats mycket sedan debuten A sacrament; Ill city, som släpptes 2008 när medlemmarna var i tjugoårsåldern.
– Då visste vi inte hur man spelar in en skiva. Men vi hade en erfaren producent som hjälpte oss. Den här gången gjorde vi mycket själva.
Resultatet blev tung gitarrock med en hel del raka pophooks. Ett ganska amerikanskt sound och kommersiellt på ett bra sätt. Och Her Bright Skies har sådant som många band drömmer om – konsertbokare, ett nätverk som gett dem chansen att turnera utomlands och ett skivkontrakt, även om Petter Nilsson konstaterar att många band klarar sig utan skivbolag.
– Majorbolaget vill inte ha med sådan här musik att göra i dag. De kanske har ett enda band i en genre och det räcker för dem. Ett skivbolag är säkert jättebra att han om man skall storsatsa men i dag går det ändå bra att lansera sig själv. Att göra sig ett namn är inte svårt.
Hur gjorde ni?
– Till att börja med repade vi väldigt mycket. Vi såg till att livespelningarna imponerade. Vi låter helt annorlunda live än på skiva. Och så hade vi en myspacesida där vi var väldigt aktiva. Om fans frågade något så svarade vi alltid. Vi hade delat upp det arbetet mellan oss. Nu när Myspace är heldött så är vi rastlösa. Det finns inga andra schysta platser där man kan promota sig på det sättet.
Hur viktigt är det med skivor?
– Många i branschen står helt handfallna nu när allt förändras så snabbt. Vi skall spela in en ny platta, kanske blir det tolv egna låtar. Men jag vet inte om det blir en fysisk platta. Kanske vi bara släpper dem digitalt. I USA är Itunes skitstort, här har man inte nått lika långt.
Her Bright Skies spelar på Dinos på fredag kväll.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom