DELA

Fullt ös i hiphop-bastu

– Den var riktigt soft alltså! Jag hade förväntat mig mycket mindre liv.
Det säger svenske hiphop-stjärnan Ken Ring om spelningen på Bastun i lördags.
Det är sent på lördag kväll och dags för HipHop-Jam på Bastun. Utanför står regnet som spön i backen men inne råder en varm, skön och avslappnad stämning.
När åländska Samhällstjänsten med Ejremar kickade igång som förband var lokalen redan fylld. Kvällens spelning hade inte kunnat komma igång bättre än med Samhällstjänstens partylåtar som verkligen satte publikhavet i gungning. Något avstånd mellan artister och publik existerade inte, kanske tack vare Samhällstjänstens lokala förankring. Alla skålade glatt med varandra och umgicks som en enda stor kärleksfull familj.
Sam-E från Medina var nästa akt på scenen och gjorde ett, kanske lite väl kort, framträdande innan det var dags för Ken Ring att möta publikens jubel.

Ville nå alla
Ken var noga med att nå ut till alla i lokalen. För de hängivna fansen som höll igång framför scenen spelade han flera av sina tidiga hits och lät dem som kunde sjunga med och för dem som inte kände till honom från förut tog han sig tid att berätta om sin bakgrund och vem han var.
När han snackade och skojade med publiken var det som om han redan känt alla i åratal och det var helt enkelt omöjligt att inte gilla honom.

Mycket att berätta
Ken förklarade att det viktigaste när man pysslar med hiphop är att man säger någonting, att man har något att berätta. Ken hade mycket att berätta och visade på en enorm bredd i innehållet när han gick från att med det bredaste leendet i lokalen framföra ”Akta dej för polisen” till djupare låtar såsom ”Låter för barnen”, ”Kelian” och ”2000-talet”.
Publiken höll upp sina tändare och gungade med och det gick inte att bli något annat än berörd.
När stämningen nu blev lite seriösare passade Ken och hans kumpaner på scenen på att hedra en bortgången kamrat med några tysta sekunder. Att tystnaden stördes av några killar med lite för många promille i blodet skapade lite sura miner på scenen men så fort nästa låt drog igång var alla på topphumör igen.

”Jävligt najs här”
Efter spelningen hann jag växla några ord med Ken innan han och hans gäng skulle iväg.
Hur tyckte du att spelningen var?
– Den var riktigt soft alltså! Jag hade förväntat mig mycket mindre liv.
Vad tycker du om Åland?
– Det är första gången jag är här men jag kommer gärna tillbaka, det är jävligt najs här!

Välfixat
Bakom hela evenemanget stod Matte ”Mani” Nilsson från Samhällstjänsten och Ken snålade inte med lovorden när jag frågade om hur mottagandet varit.
– Han har varit otroligt duktig. När man är rappare själv så vet man ju exakt vad artisten vill ha. Han har fixat allt på ett grymt, grymt sätt. Jag brukar uppträda på stora ställen i Sverige och de behandlar oss inte ens hälften så bra som han har behandlat oss.

TEXT OCH FOTO:

redaktion@nyan.ax