DELA

Färskt hårdrocksblod på Dinos

I kväll är det scendebut för det nya åländska hårdrocksbandet Rockacide på Dino’s Bar & Grill. Bandet har repat för fullt och är grymt taggade inför sina två första spelningar någonsin.
Nöje for till deras replokal och lärde känna dem.
När Nöje anländer till lokalen i Jomala är repetitionerna inför kvällens spelning i full gång.
Bandet håller på att spela igenom sin låt Rocky Road för andra gången. En snabb svängig bit med tydliga influenser av Turbonegro. Låtens enda likhet med den amerikanska deserten är namnet.
Bandet består av Marcus Pellas, Rickard Lönnqvist, Peter Löfman, Rudolf ”Rudde” Gustavsson och Simon Påvals.


Började 2004
Trots debuten ikväll känner killarna sig inte gröna. Rockacide har de arbetat med en längre tid. Bandet började ta form redan under sommaren 2004 i bandets sångare Simon Påvals lägenhet på Klinten.
– Några gitarrer och en del planerande förekom, berättar bandets gitarrister Marcus Pellas och Rickard Lönnqvist. Från dagens uppsättning var det bara vi och Simon som var med då.
Arbetet fortsatte och under åren 2006 och 2007 repade bandet för fullt och spelade på två privata fester. Då rörde sig låtmaterialet uteslutande om covers på låtar av band som Metallica, The Darkness, Ozzy Osbourne, AC/DC och Judas Priest.
– Vi var svårt oseriösa då, förklarar Rickard. Vi hade silvertejpade trummor och Simon sjöng genom en 15 Watts gitarrförstärkare.
Efter att ha fått mersmak av att spela live började killarna skriva eget material. De förklarar att det var planen från början samt att det lockade dem mer än att spela andras låtar. Några covers bjuder de dock på i helgen men fokus kommer att ligga på de 10 låtar de skrivit hittills.
När Nöje ber dem beskriva hur de låter börjar de grimasera och vrida på sig. Marcus tycker det låter som modernare metal med en touch av thrash.
– Jag kan inte säga vad vi låter som men det är väl rätt hårt, melodiskt och varierat, säger Simon. Som ett coverband som spelar egna låtar.
– Varje låt har egentligen ett eget sound, menar bandets basist Peter Löfman och resten av bandet instämmer.


Sticker ut från mängden
Trots att gänget debuterar ikväll är inte alla nybörjare. Peter har tidigare spelat på Park Restaurang & Bar samt diverse fester med sitt bluesrockband Raafalls. Bandets batterist Rudolf ”Rudde” Gustavsson har dessutom mycket rutin från Biomech där han också står för trumspelet.
– De ringde och frågade om jag ville spela och det ville jag, berättar ”Rudde” som är bandets nyaste medlem och har tillräckligt med tid för att spela i båda banden.
Inför helgen hoppas de att så många som möjligt beger sig till Dino’s, gärna båda dagarna.
– Det skulle vara väldigt roligt om många kom eftersom det är våra första spelningar, förklarar Rickard.
– Dessutom låter vi annorlunda än många andra åländska band, tillägger Peter. Det kan säkert locka en del.


Ska släppa eget material
Förutom att hålla konserter planerar killarna också att spela in sina låtar. Hittills har en handfull demoversioner spelats in och likadant kommer att göras framöver.
När det gäller att spela in en riktig EP har bandet dock inte bestämt något. Marcus förklarar att de ser över flera olika alternativ men tänker inte stressa. Titeln har de dock redan klar.
– Death by Rock n’ Roll, coming soon, säger Peter och flinar.
– To a gas station near you, tillägger Rickard och garvar.
Bandet beger sig tillbaka till replokalen för att räta ut de sista frågetecknen inför kvällens spelning. Håller nerverna och det glada humöret kan det bli en mycket lyckad debut.

ALEXANDER SKOGBERG


redaktion@nyan.ax


Fotnot: Rockacides musik kan man också höra på deras MySpace, www.myspace.com/rockacide