DELA

Ett annorlunda halvår Down under

Den första juli 2010 landade äntligen planet efter 36 timmars resande i Hobart, Australien. Landet som skulle komma att bli Heidi Henderssons studieort och hem de kommande sex månaderna.
Goda skolresultat från ett engelskspråkigt universitet, surfingkunskaper och vänner för livet är några av de saker hon skulle få med sig tillbaka till Finland.
Heidi Hendersson, som studerat journalistik i tre år på Svenska Social- och Kommunalhögskolan i Helsingfors, fick redan första skoldagen i ettan höra om ett utbytesprojekt med Australien som skolan erbjöd. Redan då bestämde hon sig för det skulle bli hennes utbytesupplevelse.
Projektet var fokuserat på miljöjournalistik och eleverna fick välja mellan fyra australiensiska städer; Sydney, Perth, Melbourne eller Hobart. Heidi valde Hobart eftersom hon ville bo ute på landet och inte i en storstad, dessutom hade hon hört att Tasmanien har väldigt fin natur.

Lång förberedelse
För att bli just en av de tre utvalda skulle man ha ett bra medeltal på betyget och skriva ett övertygande motivationsbrev. Ansökningarna togs in under hösten 2009 och kring jul samma år fick Heidi veta att hon blivit antagen.
Men det var bara första steget. Framför henne väntade månader av förberedelser och detaljer som skulle tas om hand innan drömmen kunde bli verklighet.
– Jag var tvungen att välja kurser, få kursplanen godkänd, ansöka om bostad i Hobart, ta vaccin, ordna saker med FPA och ansöka om visum och stipendier. Det var mycket jobb och jag hann knappt smälta det faktum att jag faktiskt skulle resa till Australien om några månader.

Möte med haj
Den sista månaden i Australien passade Heidi på att resa runt Australien tillsammans med en annan utbytesstudent som hon lärt känna under skoltiden. De köpte en bil i Tasmanien, tog färjan till fastlandet och körde sedan från Melbourne upp till Cairns och avverkade därmed nästan hela östkusten. Däremellan hann de även med ett stopp i Sydney och en veckas surfläger.
– Och så snorklade vi såklart i det underbara barriärrevet. Jag har nog aldrig varit så rädd som jag var när jag simmade iväg på egen hand och mötte en stor haj. Vilken adrenalinkick!
Läs mer i TV-tidningen!

Madelen Holmström