DELA

Ensemblen som visste för mycket

Sju skådespelare sitter och ser på den samlade presskåren, det vill säga två reportrar. Radion kunde inte komma.
De ser på oss som om de förväntade sig underhållning.
I samband med att farsen ”Liket som visste för mycket” spelades på Åland förra helgen arrangerades presskonferens. Sju av de medverkade skådespelarna satt vid ett långt bord och tittade på oss två reportrar. Två av skådespelarna hade glömt att ställa om klockan och kom en timme för sent. Tack och lov, sju så kallade kändisar räcker gott att intervjua på en gång.
Det är gruppdynamik det handlar om. Regina Lund svarar först, Carina Lidbom ifrågasätter allt, Lasse Brandeby berättar långa anekdoter och Göran Gillinger gör klart för alla att han längtar efter kaffe.
Det är bara att köra då, trots att de alla glor på oss med en blandning av intresse och uttråkan i blick.
Ni presenterades som kändisar, är ni det?
– Kändis, jag tycker det ordet är lite tråkigt. Det är lite urvattnat, det är inget ändamål i sig att vara kändis, mer ett resultat av det vi gjort. Många av oss blev berömda då vi sågs i Rederiet, det programmet sågs av många och berömmelsen blev större då programmet hade så stor spridning. Det sägs att man är kändis då ens kompis mormor vet vem man är, och det gäller väl för flera av oss, säger Regina Lund.
– Att vi är kändisar har ingenting att göra med Liket som visste för mycket. Vi gör en fars som blivit lyckad mycket tack vare hur vi jobbar ihop, säger Carina Lidbom.
Är det viktigt att ni fungerar bra ihop?
– Inte jätteviktigt, det funkar ändå, säger Fredrik Hallgren.
– Jag har sällan skrattat så mycket som under den här turnén, säger Regina Lund.
– Som skådespelare är man hela tiden i en process där man träder in i rollen och stänger av det privata. En huvudroll byts ut varje kväll och det är publikens. Av den får man mycket energi tillbaka, säger Carina Lidbom.
Göran Gillinger spelar liket. Han hanteras tämligen ovarsamt under föreställningen.
– Jag gillar fysisk humor. Klart jag slår mig på riktigt, du skulle se hur jag ser ut. Men den reaktion jag får från publiken är värt varje blåmärke. Är man ett lik som de slänger omkring skall man ha blåmärken.
Vad är fysisk humor?
– Man ramlar, slår sig, använder mycket kropp helt enkelt.
Vad är motsatsen?
– Motsatsen vet jag väl inte, men kanske att vara snabb i repliken.
– Har man inte tajming får man ta igen det kroppsligt, säger Carina Lidbom.
Kan man öva upp tajmingen?
– Till viss del kan man öva upp den, det är en stor diskussion det där. Jag tror att tajming är något som man har från början, säger Carina Lidbom.
– Många komiker börjar som musiker, det är lite intressant, säger Lasse Brandeby.
– Man måste känna av när det skall levereras. Det är den viktigaste egenskapen, speciellt i en fars, säger Fredrik Hallgren.
Läs mer i TV-tidningen!

Karin Erlandsson