DELA

Edgar Ström om dialekten, brännvinet och hembyn

Nöje har fått en exklusiv intervju med åländska Youtube-profilen Edgar Ström.
Hej Edgar Ström. Vad gör du just nu?
– Jag har just precis kommit hem från kokmästare Lundbärgs destilleri borta i Kastelholm, där jag har hjälpt honom med att buteljera 250 stycken 25-liters dunkar med hemkokat, som sen skall sändas iväg med Finby-Torkels grisbil ut till skärgården. Det lär vara ganska så torrlagt där just nu.
Varför är du så hemlighetsfull?
– Hemlighetsfull vill jag inga påstå att jag är. Det är bara Gertrud, kärringen min, som tycker att jag är hemliger emellanåt. Hon tycker en massa andra saker om mig också, men det ids jag inga berätta här.
Vem är egentligen Edgar Ström?
– Jag är en enkel och rättskaffens torpare som bor i byn Torsby i Sund, i en sliten koja tillsammans med det bestämda huskorset Gertrud och den blåblodige avelsfrassen Håkan.
Din dialekt är väldigt utpräglad. Var kommer den ifrån?
– Givetvis så innehar jag ju en typisk och lokal Torsbydialekt. Som min gamle farsa sa när jag bara var en liten glop, ”du ska prat som folk pojkfan, så folk förstår dig”.
Berätta om din hemby…
– Torsby ligger alltså för den som inga vet, centralt placerad i Sunds kommun, men dock en bra bit från stan. Det tar en rysliger tid att resa dit och hem. I byn finns många olika personligheter, som till exempel närmaste grannen min, Bur-Einar och hanses elaka beläte till kärring Elsa, den nyinflyttade före detta saltvikaren Strömma-Kalle, som flyttade hit till Torsby i början på 70-talet. Sen har vi byssbon Holgerssons-Göran, snickerifantomen Spik-Egon, åldermannen i byn Evert Gustafsson, trynkoppen Snok-Uno med kärringen Edit och handlare Sjöberg som har en lanthandel i centrala Torsby. Sen finns ju Tut-Helga, en äldre kärring som är svår på brännvinet och byns store kraftkarl nummer ett, Karlbergs-Kalle som i omgångar har hamnat i diverse kråckel med han där dårskallan och brutale slagsbulten Butka-Leffe från stan.
Sedan finns det ju några till personligheter i Torsby. Men jag ids inte nämna dem alla, de blir så kariga av sig då bara.
Vad är det viktigaste Edgar Ström har att lära ålänningarna?
– Skulle jag rabbla upp allt som de flesta ålänningar skulle behöva ta och lära sig av mig hinner jag gå i pension flera gånger om. Men vissa saker är viktiga att komma ihåg. Det ena är att om man ska dricka brännvin så ska man göra det när man är nykter, för annars kan det gå åt fanders. Sen när man väl dricker brännvin så ska man komma ihåg att det faktisk kommer en dag efter det också.
Vill du höra mer om Bur-Einar och Kniv-Göran? Gå in på www.youtube.com och sök på ”Edgar Ström”.
Läs mer i TV-tidningen!

John Granlund