DELA

Det bor en Tintin i oss alla

Hans blanka uttryck gör att vem som helst kan sätta sig in i hans situation.
– Alla kan bli Tintin, säger konstnären och Tintinnörden Jonas Wilén.
I Sverige såg 128.000 personer Steven Spielbergs Tintinfilm ”Enhörningens hemlighet” på premiärhelgen. Rekord för en animerad film, rapporterar Dagens Industri. En förklaring är att Tintin har fans i alla åldrar. Har man dragits in i hans värld så är man fast.
Tintins skapare Georges Remi, mera känd som Hergé, skapade en hjälte som var ett ”blankt papper”, en prydlig och godhjärtad man som är omöjligt att åldersbestämma, säger Jonas Wilén.
Tintin är journalisten som bara skrivit en enda artikel (det gjorde han i ”Tintin i Sovjet”). Vi vet att han bor på Labradorgatan 26 i Bryssel med sin hund Milou. Han har ”ett starkt vänskapsband” med den kinesiske pojken Chang, som Tintin räddade undan drunkningsdöden i ”Blå Lotus”. Men Tintin har inga föräldrar, inga syskon, ingen fru eller sambo.
– Han är verkligen identitetslös, säger Wilén.
Tintins äventyr handlar om män som gör saker tillsammans. Den enda kvinnan som syns mer än någon enstaka gång är operasångerskan Castafiore som har en crush på kapten Haddock.
Romantik har Tintin inte tid med.
– Han har nog hjälpt en och annan kvinna i knipa genom åren. I ”Faraos cigarrer” är han oerhört gentlemannamässig när han tror att han räddar en kvinna undan misshandel. Men det visar sig att han förstör en filminspelning.
När Hergé anklagades för antifeminism var hans ihåliga svar var att det bar honom emot att karikera kvinnor.


Som scout
Hergé var engagerad i scoutrörelsen i sin ungdom så Tintin symboliserar det som scouterna står för – alltid redo, alltid på den goda sidan.
Tintin blev Hergés levebröd men också en börda. Det tog längre och längre tid att skapa serierna. Han gjorde nya versioner av många album. ”Den svarta ön”, som utspelas i England och Skottland, tecknades om flera gånger och Hergé sände en hel stab medarbetare till Storbritannien för att göra grundlig research. I den serien finns J.W. Müller, en av många figurer som Tintinfans namedroppar när de är bland likasinnade.
– Tyskarna hade planer på att göra en massa falska pundsedlar och sänka den brittiska ekonomin. Müller var ledare i falskmyntarligan som härjar på den svarta ön.
Bland Wiléns andra Tintinfavoriter finns antikvitetshandlarbröderna Vogel som dyker upp i ”Rackham den rödes skatt” och ”Enhörningens hemlighet”, och teknikern Wolff som blir martyr i ”Månen tur och retur” när han lämnar rymdskeppet för att syret skall räcka till åt medresenärerna.
Läs mer än i papperstidningen!

Patrik Dahlblom