DELA

Dansgrupp med sin egen stil

Dansgruppen Faces i Mariehamn har en egen stil som de kallar för enigmation. De är relativt nya på dansgolvet men tränar hårt och har redan uppträtt inför storpublik.
Faces bildades för tre månader sedan, då rektorn för musikinstitutet, Björn Blomqvist, efterlyste mer dans för killar på Åland.
Man frågade Patrik Sundbäck, som nu är gruppens koreograf, om han skulle vara intresserad av att hjälpa till med att ta tag i den lokala dansscenen. I dag består Faces av fem killar och tre tjejer som är mellan 20 och 25 år gamla. De tränar tillsammans cirka två dagar i veckan.
– Vår dansstil är kreativ, uttrycksfull och egen. I början var det väl tänkt att vi bara skulle dansa hip hop, men sedan blev det mer och mer blandat. Inspirationen kommer inifrån, och vi försöker få fram budskap och historier när vi dansar, säger gruppen när vi träffar dem i dansstudion på musikinstitutet.
Idag beskriver Faces sin dansstil som en ”blandning av klassiskt och hip hop”. De kallar den för enigmation, efter musikgruppen Enigma vars låtar de använder sig mycket av i sin dans.

Adrenalinkick
Enigma har även inspirerat till gruppnamnet Faces, då de i låten Seven Lives använder uttrycket ”many faces” (många ansikten).
– Namnet kommer ifrån det första framträdandet vi gjorde, vilket handlade mycket om att våga ta av sig sin sociala mask och visa sitt ansikte, säger Patrik Sundbäck.
Premiärframträdandet ägde rum den 15 december på Alandica, inför cirka 500 åskådare. När Faces bildades ett par månader tidigare hade ingen förutom koreografen Patrik någon dansvana. Att uppträda inför så mycket folk efter så kort tid kan tyckas överväldigande, men alla i gruppen håller med om att uppträda är något de vill göra igen.
– Det var helt otroligt, en enorm adrenalinkick, säger Alexander Sundman entusiastiskt.

Träning för alla
Det Faces har på gång närmast är workshops och träningstillfällen där alla som är intresserade av dans är välkomna.
Inga förkunskaper krävs, utan den som känner för att komma och dansa kan höra av sig till gruppen via facebook.


ANN WEIS
CAMILLA WANGMAR