DELA

Dags se körsbärsträden blomma

Förra sommaren släppte de sin första skiva och fick oväntat bra respons. Det här året hoppas det aukustiska rockbandet In Bloom på att få tillbringa sommaren i Japan.
Sedan hösten 2007 spelar ålandsfödda Emma Svensson tillsammans med tre bandmedlemmar i rockbandet In Bloom.
– Jag är enda tjejen, men det är toppen att arbeta med tre killar. Vi kommer bra överens och umgås mycket på fritiden också.

Inslag av grunge
Från början var In Bloom ett soloprojekt som Emmas sambo Pär Eriksson startade och han sjöng och spelade gitarr till sina egna låtar. Efter ett år utvecklades bandet till sin nuvarande form där även trummisen Simon Hjortek och basisten David Sivelind ingår tillsammans med Emma som sjunger stämmor.
Musikstilen kan beskrivas som aukustisk rock med inslag av grunge och bandet har hunnit med mycket under sin drygt ettåriga karriär. De har varit förband till artister som Timbuktu, Miss Li och Bo Kapers Orkester, vunnit musiktävlingar runt om i Sverige och varit på turné. För tillfället ligger bandet lågt med spelningar, mycket på grund av nästa skiva som de planerar släppa till sommaren.
– Vår senaste skiva ”With faded lights” fick jättebra respons så nu arbetar vi med att få till nästa. Vi studerar på olika orter så det är lite knepigt att få till repetitionerna, men vi jobbar på att få ihop det. Den här veckan spelade brittisk radio för första gången en av våra låtar och det känns jättekul, säger Emma.

Realistisk
Emma studerar till florist i Ludvika och gör just nu praktik, blommor är ett av hennes största intressen. Men framtidsdrömmen är ändå att bandet ska slå igenom riktigt stort.
– Det är klart att man vill kunna leva på musiken, ett stort kändisskap skulle inte vara dumt. Samtidigt måste man vara realistisk och inse att skivförsäljningen idag inte är vad den har varit. Men drömmen finns och man kan ju alltid försöka.

Japanturné
David Sivelind är den drivande kraften när det kommer till marknadsföring och det är tack vare honom som bandet nu fått möjlighet till en japansk sommarturné.
– Jag blev sugen på att sticka till Japan och började kollade upp internetsidor som skrev om japanska spelstället, berättar David. De sidor som bara skrev på japanska gick bort och kvar fanns ett tiotal som jag tog kontakt med.
Hans engagemang gav utdelning och några av de kontaktade vill gärna att In Bloom spelar hos dem i sommar. En japanturné känns allt mer möjlig. Men det finns ett problem, att skaffa arbetsvisum för att få spela i Japan.
– Det kan vara ganska knivigt att fixa arbetstillstånd men det ska säkert gå att lösa!

Festivalspelning
Bandet har sin gemensamma bas i Ludvika och tillsammans besökte de i somras Åland för sitt releaseparty. Pär Eriksson har tidigare gjort två solospelningar i Mariehamn, en på Rockoff och en under Kulturnatten, och In Bloom vill gärna spela här i framtiden.
– Vi planerar att turnera en månad i Japan, men resten av sommaren är öppen än så länge, berättar Emma. Vi vill gärna komma till Rockoff och har försökt få kontakt med Dennis Jansson, men det har inte lyckats än. Så vi får väl se.
Själv tillbringar hon alltid somrarna på Åland och räknar med att komma hit även i år, vare sig det blir något Rockoff eller inte.

MALIN HELLSTRAND