DELA

”Creddigaste spelningen på den här sidan om millennieskiftet”

I morgon kväll premiärspelar det nystartade bandet Jårk! på Indigo i Mariehamn.
– Det blir en spelning som folk kommer att prata om i tio år. Det är bäst att man går dit så att man sedan inte behöver ljuga om att man varit där, säger Fredrik Erlandsson, gitarrist i bandet.
Pappalediga killar har tid att smida planer. Åtminstone verkar det som att Fredrik Erlandsson och Anders Sims har haft det. I höstas, när de gick hemma med barnen Frans, Hjalmar och Ruben, kläckte de nämligen idén att de skulle starta ett eget band. Ett slags hobbyprojekt för de pappalediga.
Att bandet fick heta Jårk! är även det ett resultat av umgänget mellan pappa och barn. Det är nämligen lille Ruben som har bestämt att just den bokstavskombination passar pappa Anders band bäst.

Sorgligt och akustiskt
Jårk! spelar så kallad ”alternativ country”.
– Det var när Anders gick igenom sin skivsamling som det bestämdes att vi skulle hålla oss till den genren, han har alltid diggat den sortens musik. Jag visste inte ens vad alternativ country var, men när man kollar på Itunes ser man att 75 procent av alla låtar där är klassade som just det, berättar Fredrik.
Han förklarar vidare att Jårk spelar musik i stil med Ryan Adams.
– Lite sorgligt, med akustiska gitarrer…
Under spelningen kommer även ett par gästartister att uppträda.
Sara Henriksson sjunger på några låtar, och sedan kommer Elina Granlund att spela fiol på några låtar. Spelar man country måste man ju ha en fiol.

Hårdrockare
Förutom Fredrik på gitarr och Anders på sång ingår också basisten Emil Björkbom och trummisen Anders Brunnsberg i bandet.
– Jag är deras lärare på musikinstitutet och jag frågade dem om de ville vara med, säger Fredrik.
Han berättar att killarna egentligen kommer från en hårdrocksbakgrund och på musikinstitutet spelar de jazz. Alternativ country är alltså en ny utmaning.
Varför skall man komma och lyssna på er då?
– För det här blir en spelning som folk kommer att prata om i tio år framöver. Folk kommer att säga att de har varit där vare sig det är sant eller inte, så man kan lika gärna gå dit så slipper man ljuga. Det blir den creddigaste spelningen någonsin på Åland.
Jårk! uppträder efter klockan 22.00 på Indigo i morgon. Inträdet är gratis.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax
Fotnot. Jårk! stavar själv med liten begynnelsebokstav, men enligt Nyans praxis följer vi språkreglerna och inleder namn med versal.