DELA

Cowboy-science fiction spårar ut

Hur förnyar man westernfilmen? Genom decennierna har genren varit föremål för ständiga formexperiment, med allt från knasiga komedier (”Det våras för sheriffen” och ”City Slickers”) till skräckfilmer (”From dusk till dawn”) och oväntad romantik (”Brokeback mountain”).
Nu kommer ”Cowboys and aliens” som visas på bio Savoy fredag 21.00, lördag 21.45, söndag 20.00, måndag-tisdag 20.45.
Men få filmare har dragit sitt koncept lika långt som ”Iron man”-regissören Jon Favreau. I nya ”Cowboys and aliens” ställs cowboys, barflickor och banditer mot illasinnade besökare från yttre rymden.
Filmen tar avstamp i klassisk westernestetik, med en kameraåkning genom ett torrt prärielandskap där en revolverman (Daniel Craig) vaknar upp utan minne. Runt armen har han ett mystiskt metallarmband. I den lilla staden Absolution lär han sig långsamt mer och mer om sitt förflutna, samtidigt som främmande farkoster hotar dess invånare.

Börjar bra
Och till en början funkar filmen väldigt bra. Favreau förvaltar westernarvet väl, här finns en bister ton som för tankarna till klassisk 50-talswestern. Daniel Craig och Harrison Ford är perfekta i sina roller (den senare som argsint boskapsägare och exmilitär) och ger tyngd åt filmen bara genom att ta materialet på allvar. Det dramatiska landskapet hjälper till att skapa ett maffigt äventyr.
Tyvärr tas inte science fiction-elementen tillvara lika bra. Favreau satsar på kladdiga effekter och dyra leksaker i stället för att skapa ett utomjordiskt hot som känns skrämmande på riktigt.
Mot slutet, när Daniel Craig springer runt i tajta skinnkläder och skjuter loss tentakler från slemmiga rymdmonster har filmen förvandlats till 99 procent fånig pojkrumsuppfinning och en procent meningsfull filmupplevelse.
”Cowboys and aliens”
Genre: Actionäventyr.
Med: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde med flera.
Regi: Jon Favreau.
Speltid: 1 tim 59 min.
TRE STJÄRNOR

Karin Svensson