DELA

Björn Lodin tar ton på ungerska

Björn Lodin har tagit time out från sitt band Baltimoore – och blivit sångare i ett ungerskt band.
Och han sjunger på ungerska.
– Jag gillar att röra om i grytan, säger Björn Lodin, som den senaste tiden pendlat mellan hemmet i Dalarna och en hyreslägenhet i Budapest.
Tio år har gått sedan han flyttade från Mariehamn.
– Jag har faktiskt bara varit dit en gång sedan dess. Det är besvärligt när vi har en hund som måste rabiesvaccineras om vi skall åka till Finland.
Hårdrockare känner nog till Lodins bakgrund, men i korta drag gick det till så här när han blev ålänning:
Lodin hade gjort ett par hyfsat uppmärksammade plattor med sitt band Baltimoore när han fick kontakt med den bulgariske gitarristen Nik Kotzev, som hade flyttat till Mariehamn och byggt en studio på Strandgatan.
Båda två rankade Deep Purple och annan klassisk hårdrock högt.
– När man träffar ny talent blir man inspirerad, och så var det när jag mötte Nik. Efter tio minuter kände jag att vi måste göra en platta tillsammans, killen höll ju på att explodera av inspiration.
Lodin släppte flera Baltimoore-plattor med Kotzev. Men samarbetet skar sig – enligt Kotzev för att Lodin inte var redo att göra honom till fullvärdig medlem av bandet och dela lika på allt.
Lodin blev kvar på Åland några år och öppnade en inspelningsstudio. Det sista han bandade innan han flyttade hem till Dalarna var samlingsplattan ”Fatta!”, där intäkterna skulle gå till kampen mot narkotikamissbruk.
Sedan dess har Lodin gjort allt möjligt i musikväg.
– Ingen säljer ju skivor längre så man måste hitta på nya sätt att överleva. Men just nu sitter jag ju i Budapest och mår gott, och det finns en anledning till det. Man måste jobba hårt i den här branschen. Så har det alltid varit, med eller utan skivförsäljning.
Hur hamnade du i ett ungerskt band?
– Det började förra våren när Hard kontaktade mig. Vi hade en gemensam agent i England som tipsade om mig när de sökte en sångare. Vi snackade fram och tillbaks ett tag tills vi bestämde oss för att göra en platta. Jag hade aldrig varit i Ungern tidigare.
Läs mer i TV-tidningen!

Patrik Dahlblom