DELA

Äntligen är tivolit här igen!

Återigen besöks Åland av Berglunds tivoli i samarbete med De Utvecklingsstördas Väl, DUV. För er som ännu inte besökt tivolit kan Nöje starkt rekommendera det.
Tivolit är spännande för alla åldrar, ung som gammal, feg som våghalsig och 35 procent av alla intäkter går till DUV.
Ny för året är Ufojet, en attraktion som troligvis kommer locka barn i alla åldrar. En rolig detalj är att man kan styra sitt Ufo på egen hand. Man kan välja om man vill åka högt eller lågt, eller variera mellan de båda.
Tivolit erbjuder besökarna en mängd olika aktiviteter för alla åldrar.
– Tivolit erbjuder inte bara en del av intäkterna till DUV, det är även ett sätt för medlemmar och människor med anknytning till DUV att engagera sig, säger verksamhetsledare på DUV Susan Enberg.
Mycket av arbetet kring tivolit är ideellt, och det finns 144 pass som skall fyllas. Ett pass är mellan 12-17 eller 17-21.
– Och de fylls av människor som på något sätt vill ställa upp för DUV, säger Susan Enberg.

Öppnar idag
Tivolit öppnar idag fredag och sista dagen att besöka tivolit är på onsdag. Det är öppet kl 12 till 21. Inget inträde tas, utan man betalar för åkturerna.
Det finns även många som kommer och bara köper en lott eller två för att vinna choklad eller andra trevliga priser. För dem som inte vill åka och flänga runt finns även bollkastning och pilkastning, där fina priser utlovas för de som träffar rätt.
– Sedan packar vi ihop och åker vidare. Det tar ungefär en och en halv dag att packa ihop tivolit, säger tivolidirektör Jonny Berglund.

Ranger mest spännande
Jonny Berglund säger att tivolit hinner med 45 platser på de sju månader som tivolit är igång. På Åland förväntar man sig mellan 2000-3000 besökare under de sex dagar man besöker ö-riket.
För de lite mer våghalsiga besökarna rekommenderas förra årets nyhet Ranger, en attraktion som skickar folk upp i luften där man sedan hänger upp och ner innan den swuschar ner igen.
Vågar barn åka den här?
– Barn är modigare än man tror, det är de lite äldre som brukar ha svårt med att våga åka den här, säger Jonny Berglund.
För de som uppskattar lite lugnare åkturer är griståget utmärkt. Att runda av tivolibesöket med griståget kan Nöje även rekommendera.

JOHAN ORRE