DELA

Anonyma Tinner på Europaturné

Hört talas om åländska punkarna Tinner? Jasså inte.
Men till sommaren ska bandet som kallar sig ”ett hån mot det åländska musiklivet” ut och spela i Europa.
Vilka som döljer sig bakom det åländska bandet Tinner är en hemlighet. Nöje lyckas ändå boka in en intervju med bandet, men när mötet närmar sig ringer telefonen och en röst säger ”vi ger inga intervjuer”.
Någon timme senare dimper ett pressmeddelande ned på redaktionen från någon som kallar sig Tore Bajs. I det bekräftas de rykten som florerat i tvivelaktiga åländska kretsar ett tag: Tinner, som ännu inte spelat live, har flera utlandsspelningar inbokade nästa år.
Premiärspelningen sker på Mango bar i Stockholm den 15 februari tillsammans med tre andra band. Därefter blir det ett framträdande på Örebros största rockklubb Klubb Idiot på Satin den 23 februari, som uppvärmare åt holländska Peter Pan Speedrock.

Har aldrig försökt
Men det som verkligen får en att höja på ögonbrynen är sommarens planerade spelningar. Höjdpunkten är ett framträdande på Obscene Extreme Festival i början av juli, Europas störtsa dödsmetall/grindcore/kängpunk-festival med omkring 5.000 besökare.
Därutöver blir det ”ett antal spelningar” i Europa. Den som hittills är bekräftad är en spelning i tyska Chemmitz den 4 juli.
I pressmeddelandet är bandmedlemmarna Keff, Joppe och Subben varken blyga eller åländskt återhållsamma.
– Det finns åländska band som kämpat tio år och inte kommit längre än Alvas bar. Det finns de som försökt och försökt men aldrig lyckats. Vi har aldrig försökt. Men ändå kommit betydligt längre än de flesta.
Men sedan kommer ödmjukheten.
– Alla åländska band suger. Det gör vi också. Enda skillnaden är att vi redan innan vi släppt ett skit gjort klart med ett antal mycket attraktiva spelningar utomlands. Tinner är ett hån mot åländskt musikliv.
Det är visst lätt att vara kaxig när man gömmer sig bakom masker och pseudonymer.

Snabbt och kort
Tinners musik kan närmast beskrivas som rasande kängpunk
www.myspace.com/tinnercrust kan man lyssna på de fyra låtarna Ett hem av kartong, Koks i lasten, Snedtänd igen och 8 vagnar mot döden. Den längsta låten är en minut.
Rykten säger att bandet kommer ha svårt att fylla mer än cirka tio minuter av sina spelningar med musik och kommer därför satsa stort på mellansnacket.
När kan man då skåda bandet på hemmaplan?
– Någon spelning på Åland är inte inplanerad och kommer högst troligen aldrig att ske, skriver Tinner i pressmeddelandet.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax