DELA

Alieu visar upp Åland för omvärlden

Alieu Khan är journalist, författare och nu även bloggare.
I boken ”Within a year” och i bloggen ”Hej Åland!” beskriver han hur det är leva som afrikan på Åland.
Alieu Khan har tre böcker på gång, men ”Within a year” är speciellt tillägnad hans vistelse på Åland.
– Jag vill inte avslöja för mycket av innehållet, men det är mina memoarer och den handlar om hur det är att leva på Åland som afrikan. Den riktar sig främst till ungdomar, säger Alieu.

Från Gambia till Åland
Boken ingår i hans självbiografi som handlar om hur det var att flytta från Gambia till Europa för att studera. Och också hur det var att byta storstaden Stockholm mot det lilla samhället Åland.
– Människor i ett litet samhälle är ofta misstänksamma, och därför måste man visa vem man är, förklarar Alieu.
Han vill att boken ska publiceras på Åland och att den i framtiden ska finnas både här och i Gambia.
– Jag planerar att publicera den tidigt nästa år, berättar han.

Årets journalist
Innan Alieu flyttade till Åland jobbade han som journalist hemma i Gambia på flera stora tidningar. Förra året blev han nominerad till ”Årets journalist” och ger därför ut de artiklar han har skrivit hittills i en bok.
– Jag vill samla ihop allt jag har skrivit och ge ut det i en bok, eftersom människor gillar det jag skriver, säger han.

Hej Åland!
Alieu har även startat en blogg som heter ”Hej Åland!”, där han diskuterar och fördjupar sig i nyheter så att läsare utanför Åland kan ta del av dem.
– Jag vill visa omvärlden vad människor på Åland gör och också skapa band mellan invandrare och ålänningar, säger Alieu.
Mindre än två dagar efter att Alieu startade sin blogg hörde fyra ålänningar av sig och gav positiv feedback. Beroende på hur reaktionerna blir i framtiden kommer Alieu att utveckla bloggen till ett magasin på nätet, som han kommer att uppdatera med jämna mellanrum.
Alieus blogg finns på adressen http://hejaland.blogspot.com.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax