DELA

Nik Kotzev får egen gitarrmodell

Han är nominerad till ett nordiskt musikpris, Joel-operan håller tidtabellen – och nu får han en egen gitarrmodell.
Nik Kotzev (bilden) har medvind.
Att landskapsregeringen nominerat rockopera Nostradamus till Nordiska rådets musikpris var en glad överraskning för kompositören.
Men han är realist när han bedömer att vinstchansen är liten. Bland konkurrenterna finns Björn Ulvaeus och Benny Anderssons Kristina Från Duvemåla. För Kotzev är det en framgång att hans verk lyfts fram i det sammanhanget. Det stärker hans profil utanför hårdrockkretsar på samma sätt som kompositionsarbetet för operan om Joel Pettersson har gjort.
– Den är halvvägs skriven nu, jag borde ha den färdig till årsskiftet. Sedan kan det ta 4-5 månader att orkestrera den.
Nostradamus har sålt cirka 50.000 exemplar. Sådana försäljningssiffror skulle han inte våga hoppas på i dag.
Orsaken är enkel, enligt Kotzev – illegal skivkopiering och nerladdning över nätet. Skivbolagstiden kan vara förbi, tror han.
– Fans som laddar ner musik utan att betala dödar sina favoritmusiker.
Kotzevs band Brazen Abbot har fått en stabil uppsättning. Bortsett från sångaren Joe Lynn Turner är det samma musiker som ibland kompar Bee Gees-medlemmen Robin Gibb på hans soloframträdanden.
I år har Brazen Abbot spelat i Bulgarien och på den tyska Golden Circle-festivalen, som kureras av Manowar.
Kotzev har låtit pressa en live-dvd från Berkrock i Bulgarien.
– Den första upplagan var en test, jag ville vara säker på att det inte skulle bli en dålig produkt. Nu trycker jag en upplaga till som går till försäljning.
Publikfilmade klipp från Brazen Abbots show på Berkrock finns på Youtube.
Snart kan man köpa en likadan gitarr som Kotzev spelar. Den tyska gitarrtillverkaren Framus tar fram en signaturmodell enligt hans specifikationer.
– Framus bjöd mig till musikmässan i Frankfurt. Där träffade jag bland annat basisten Jonas Hellborg, som spelar Framus Warwick-basar. Sedan besökte jag deras fabrik i Düsseldorf och tog fram en modell med deras luthier (gitarrbyggare).
Framus bygger två Nik Kotzev-modeller i höst. Kunder som vill ha exakt samma utrustning som Kotzev får betala en hel del, men man kan också välja modeller i litet enklare utförande.