DELA

Naturen lever i hans målningar

Mera småfåglar och fler rena naturmotiv ingår i den blandning av akvareller och oljemålningar som naturmålaren Kenneth Rosenlund nu visar på Galleri Skarpans i Mariehamn.
Kenneth Rosenlund är fågel- och naturvännen som utvecklats till en driven producent av naturalistiska naturmålningar i både olja och akvarell. Från början var det fågelmotiven som dominerade och de är fortfarande centrala för honom. Numera målar han dock också rena naturvyer.
Rosenlund, som är född och uppvuxen i Närpes i Österbotten men som numera bor i Pargas, har sedan ett antal år målandet som heltidssyssla.


Arbetar naturnära
Det som kanske ger en speciell närvaro i hans bilder är att han inte målar efter fotografier hemma i sin kammare. Rosenlund rör sig mycket ute i naturen, gör fågelskisser som han sedan utvecklar till målningar. Och när det gäller landskapen så målar han dem oftast direkt på plats. I samband med utställningen på Skarpans kan man också få bekanta sig med hans skissböcker.
När Kenneth Rosenlund ställde ut förra gången på Åland berättade han att ugglor och tranor var något av favoritmotiv. Åtminstone tranor finns med också nu men han visar samtidigt fler mindre fåglar: bergfink och gråsparv, för att nämna ett par.


Miljön viktig
Utöver att han nu också visar flera rena landskapsmålningar säger han att han lägger allt större vikt vid den miljö där han placerar in också sina fåglar.
– Omgivningen är viktig, det får inte se ut som om fåglarna var uppstoppade, säger han.
Att Rosenlund nu återkommer för tredje gången till Åland med en utställning visar att det finns ett intresse för hans konst i landskapet.
– Många lever ju nära naturen här, konstaterar han.


Naturen välgörande
Rent allmänt tror han också att det är hälsosamt att kunna fästa blicken på ett naturmotiv.
– Att jag målar naturmotiv beror ju främst på mitt eget intresse men jag tycker mig också ha märkt att många återupplever någonting när de ser mina målningar, säger han.
Utställningen på Galleri Skarpans har sin vernissage i kväll, torsdag, kl 18-20 och kan sedan ses till den 31 januari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax