DELA

Nattpäron leker med fantasin

Vi omges av ”miljarders möjliga berättelser” men vi behöver ibland lite hjälp på traven för att fånga dem. Utställningen Nattpäron, som nu parkerat sig med ett stort utfällbart lastbilssläp på Torget i Mariehamn, är fylld med inspiration.
Den som stiger in i den mobila utställningen har svårt att slita sig loss. Det finns så mycket som fångar intresset. ”Vi kan inte få nog av berättelser”, står det på en skylt vid ingången.
Det är Riksutställningar i Sverige som står bakom utställningen men den har också nått utanför Sveriges gränser, inte bara till Åland utan tidigare också till Helsingfors och Åbo. Turnén, som först var tänkt att att ta ett år, är nu inne på sitt tredje.
Armin Scholler, som är turnéansvarig på Riksutställningar, berättar att idén ursprungligen kom från författaren och dramapedagogen Pernilla Glaser. Med som samarbetspartners kom förlagen Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren och i förverkligandet engagerades författaren Johan Althoff, tecknaren Robert Nyberg, scenografen Johan Killgren och collagekonstnären Sarah Sheppard. Utöver utställningen finns också en bok: ”Nattpäron – på väg mot små och stora berättelser”.


Dramaturgi
– Utställningen har en dramaturgisk uppbyggnad och är indelad i fyra stationer: personer, viljor, problem och platser.
Det låter först kanske lite flummigt och oprecist men i verkligheten blir de fyra rummen lockande och inbjudande. Det finns massor med saker att fästa blicken på, massor att upptäcka. Också saker att ta på, vrida på, öppna, krypa in i. Mycket i samspel med ljus, ljud och bild.
– Meningen är att man skall samla ingredienser för berättelser som man sedan kan bygga vidare på i grupp, säger Armin Scholler.


Utvecklande
Han menar också att upplevelsen av utställningen och det berättande som den ger upphov till kan bidra till att utveckla den egna identiteten.
– När berättarförmågan kommer igång utvecklas både den egna integriteten och identiteten.
Lokal värd för utställningen är Åland biblioteksförening och initiativet kommer från föreningens ordförande Gunilla Jansson. Hon hörde Armin Scholler i en föreläsning på högskolan och frågade om möjligheterna att få utställningen till Åland.
– Han svarade först att det inte var möjligt eftersom turnén snart skulle ta slut men ringde senare och berättade att den förlängts och att det ändå skulle vara möjligt att komma också till Åland.
Gunilla Jansson sade genast ja och nu är den alltså här med stöd av Nordens institut på Åland. Förhoppningvis med bidrag också från landskapets kulturdelegation och Svenska kulturfonden där man har ansökningar inne.
– Jag är otroligt glad över att vi fått utställningen till Åland, säger Gunilla Jansson.
De lokala ”Nattpärongrejer” som besöket resulterar i skall biblioteksföreningen samla till en egen vandringsutställning till hösten.


”Stimulerande”
Maria Hojar som var på plats med en grupp elever när Nyan besökte utställningen i går var också mycket positiv till det man fick uppleva.
– Det är fantastiskt stimulerande, jag är verkligen positivt överraskad, säger hon och menar att det finns mycket som man kan jobba vidare på när man kommer tillbaka till skolan.
Gunilla Jansson berättar att Nattpäron under dagtid tar emot förhandsbokade elevgrupper från årskurs 3-4. Dessutom finns en eftermiddagstid från kl 14.45 där man främst tar emot lärare och dagispersonal. För allmänheten är utställningen öppen tisdag-torsdag kl 18–20, samt söndagarna 1, 8 och 15 februari kl 16–18.
– Många elever som varit här i grupp brukar sedan komma tillbaka med syskon och föräldrar som man också vill att skall se utställningen, säger Armin Scholler.
Och, till slut, vad är ett nattpäron?
– Bra fråga men det finns inget bestämt svar. Vi ville ha ett namn som ingen riktigt vet vad det är. Kanske är det lättare att säga vad det inte är: Nattpäron syftar inte på föräldrar som är ute på fredagskvällar för att leta efter barn som druckit för mycket.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466l

FOTO: MALIN SVEGEMO

foto@nyan.ax