DELA

Mycket kärlek i Maja-böckerna

Det är Stormskärs Majas styrka som människa och kvinna som gjort att Anni Blomqvists romanfigur gått hem också hos en finskspråkig teaterpublik.
Det tror Jussi Helminen som, tillsammans med kompositören Matti Puurtinen skapade musikteatern om Stormskärs Maja.
Jussi Helminen, som i dag är chef för Esbo stadsteater, säger att musikteatern ”Myrskyluodon Maija” satts upp på minst 20 fasta scener runt om i landet och på en hel rad sommarteatrar.
På svenska har föreställningen getts på Raseborgs sommarteater i Jan Lindroos översättning och den svenska versionen har ju också spelats i Mariehamn i Robert Liewendahls bearbetning och regi.


En stark kvinna
Dramatiseringen var inte helt lätt att göra, konstaterar Helminen.
– Det finns ju inga riktigt stora konflikter i böckerna. Men Maja är en kvinna som alltid gör rätt beslut, en kvinna som orkar. Vad som än händer så går hon vidare.
– Det är en typ av kvinnor som finns över hela vårt land, kvinnor som måste bära nästan ofattbart mycket men som ändå orkar fortsätta att älska.
– Det finns mycket kärlek i böckerna. Jag ser dem som ett slags naivistiska berättelser för vuxna.
Helminen menar också att dagens människor möter så mycket fult i både tv och på film och att Stormskärs Maja blir en kontrast.


Hann inte träffa Anni
Jussi Helminen hann aldrig träffa Anni Blomqvist.
– Vi höll brevkontakt och hon gav sitt medgivande till teateruppsättningen. Det var också meningen att Matti Puurtinen och jag skulle åka till Åland men det hann inte bli av innan hon gick bort.
– Det blev faktiskt så att dagen efter att jag beslutat ta itu med dramatiseringen och gått till biblioteket och bokhandlarna i Tammerfors för att få tag på böckerna så läste jag i tidningen att Anni Blomqvist var död, det kändes som ett sammanträffande, en händelse av det slag som också förekommer i Anni Blomqvists böcker.
Jussi Helminen är förresten också född den 7 oktober.

JAN KRONHOLM