DELA

Musikteater i sagolandskap

Ett fantasifullt sagolandskap dök upp i och med premiären av musikteatern Väntan på Lucia i går kväll i S:t Mårtensgården.

Ett fantasifullt sagolandskap dök upp i och med premiären av musikteatern Väntan på Lucia i går kväll. Totalt stod tolv personer på scen inne på S:t Mårtensgården, varav endast två är vuxna, och gestaltade skogen och dess troll, människornas prinsessa (Erica Jansson), fåglar, natt, snöfall och så ljuset i mörkret; Lucia (Lena Janson).
I en något mer än halvfull sal bjöds publiken på många gånger mycket vacker sång varvat med snabba repliker. Handlingen går kort ut på att trollbarnen (Emilia Virta, Erik Lönngren, Julia Jansson) letar efter ljus för att lysa upp deras vintermörker i grottan, då deras eldfluga håller på att slockna.
Då de beger sig ut i skogen stöter de på en levande skog då en glittrande prinsessa dyker upp. När prinsessan berättar för trollbarnen att lucia är på väg så fort djuren sover och snön faller ner, väntar de med spänning. Men innan lucia kommer dyker det ensamma, läskiga sumptrollet Gorga (Amanda Nordas) upp och knycker någon …
Teatern är cirka en timme lång och bäddar för julstämning. Några premiärnerver gick inte heller att märka av från de medverkande, som stundom livligt, stundom lugnt spelade ut. En fin saga skriven av manusförfattaren Julia Westerberg, med musikarrangemang av Anders Laine.
Väntan på Lucia visas även ikväll och på lördag kväll klockan sju, samma plats.

De medverkande är Emilia Virta, Erik Lönngren, Julia Jansson, Erika Ståhlman, Erica Jansson, Amanda Nordas, Lena Janson, Elisa Gustafsson, Ebba Lönngren, Matilda Mattsson, Malin Saine och Matilda Svenblad.

cecilia.lindvall@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA