DELA

Mozart, Bach och drömda världar

Ålands orgelfestival körde i gång i måndags med öppningkonsert på kvällen i Vårdö. Man tjuvstartade redan på dagen med en lunchkonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn med sopranen Sofie Asplund och organisten Dag-Ulrik Almqvist. Konserten bjöd bland annat på musik av Bach och Mozart. (På bilden Sofie Asplund.)

Ålands orgelfestival inleddes med en tjuvstart på slaget 12 i går. Festivalen med 36 år på nacken, har verkligen blivit ett stående inslag i sommar-Åland. Självklart står orgeln i centrum på en orgelfestival men årets mångsidiga program visar hur varierande vårt kanske mest orkestrala soloinstrument kan användas. Så också vid lunchkonserten som lockade ca 60 personer in i kyrkan, trots vackraste sommarvädret. Programmet bestod dels av solostycken för orgel och dels intog organisten rollen som ackompanjatör.
När Erland Mattson steg fram och presenterade dagens första nummer, infann sig en trygg och förväntansfullt familjär stämning. Vi fick inledningsvis höra Dag-Ulrik Almqvist spela Preludium och Fuga komponerad av en rätt så ung Johann Sebastian Bach.

Läs mera
i dagens, tisdagens, Nyan.

Orgelfetsivalen fortsätter i dag, tisdag, kl. 12  med en barnkonsert i S:t Görans kyrka med Dag-Ulrik Almqvist vid orgeln. I kväll kl. 20 spelar Raphaël Tambyeff från Paris på den romantiska orgeln i Lemlands kyrka.

Lena Johana Svartström