DELA

Mera färg och ljus för Linn Dahlblom

Ljusare färger, mycket naturinspirerade motiv. Linn Dahlblom (bilden), som håller sin första utställning på fem, år tror själv att en del besökare kommer att bli förvånade.
– Tidigare målade jag ju ganska dystert, mest i svart. Färger gillade jag inte.
Linn Dahlblom är utbildad bildkonstnär från Svenska yrkesinstitutets konstskola i Nykarleby där hon studerade åren 1994-1998. Före det gick hon på den fria fortbildningslinjen vid Folkakademin i Borgå.
Hon har tagit kurser vid konstindustriella högskolan och gått en kurs i grafisk design vid Forsbergs skola i Sverige. Hon har arbetat som timlärare vid Bild- och formskolan och var 2002-2003 kultursekreterare i Jomala.


Börjat jobba igen
Sju egna utställningar hann Linn Dahlblom hålla mellan 1994 och 2002. Sedan satte ohälsa både hos henne själv och i familjen stopp för mycket av hennes konstnärliga skapande. De senaste åren har hon varit sjukpensionär, men mår nu så pass bra att hon kunnat börja jobba en del igen.
– Jag har börjat jobba som dagmamma och det går riktigt bra. Jag hoppas att jag skall kunna fortsätta att jobba åtminstone en del, säger hon.


Skaparglädje
När krafterna återvänt har även skaparkraften och lusten gjort det och på frågan om vad hon vill att utställningsbesökarna skall upptäcka i det hon nu visar säger hon också:
– Skaparglädjen, jag har känt en väldig skaparglädje.
Färgflödet, ljuset, landskapen och naturmotiven är väl ett utflöde av samma återvunna kraft.
– En del kommer nog att bli förvånade, säger hon med ett leende och syftar på motiven och färgerna.
Det mesta av det hon nu visar består av oljemålningar, men också en del i akryl och en hel serie med mindre arbeten i tusch och akvarell.
– Jag hade tänkt göra allt i olja, men det blev nu inte så.


En hög med frön
”Mata fåglarna” är det lite klurigt lekfulla namn som Linn Dahlblom satt på sin utställning.
– Ja, tavlorna får väl ses som en hög med fågelfrön, säger hon.
Allt som hon nu visar är nytt och gjort speciellt med tanke på utställningen. Och mer skall det förhoppningsvis bli för Linn Dahlblom konstaterar att hon fortfarande känner lusten att skapa.
Utställningen på Skarpans har vernissage onsdag kväll kl 18-20 och kan sedan ses till den 29 december.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax