DELA

Mediskonstverk i kvadratformat

Konst i kvadrat kan man verkligen tala om när det gäller den utställning som jubilerande Medis i kväll öppnar i Ålands museums entrégalleri. På en liten yta presenterar sig över sjuttio konstutövare. (På bilden Kerstin Åström, en av deltagarna.)
”Flygande kvadrat x 60” är namnet på utställningen där deltagarna i de olika kurserna var och en gjort sina egna arbeten och sedan under konstläraren Aino Kivisaaris ledning byggt helheter. Här finns arbeten från kurserna i teckning och modellteckning, från tre akvarellkurser, från kursen i oljemålning, från kursen i pastell och från lek med form och färg. Man kan ta till sig både de enskilda byggstenarna och helheterna. Namnet ”Flygande kvadrat” passar särskilt väl in på den mobil med upphängda kvadrater av akvarellmålningar som avslutar paraden.
– Vi ville visa att man inte alltid behöver visa akvarell bakom glas och ram, säger Aino Kivisaari.
I helheten med oljemålningar anknyter man till ett aktuellt tema, blomsterkungen Linné i hans jubileumsår.


Leka fram bilder
Kerstin Åström hör till dem som har arbeten med i utställningen. Hon berättar att det är tredje gången hon är med på en konstkurs i Medis, nu i pastell.
– Och det är avgjort roligast. Med pastellkrita kan man leka fram bilderna.
Bertil Byman, som vi vanligen möter som intendent på museifartyget Pommern, går på kurs för andra gången och har målat en blomma i gröna nyanser i olja.
– Mycket trevligt, säger han.
Och tillägger, med glimten i ögat:
– Nu kan jag ju dessutom säga att jag ställt ut i Ålands konstmuseum!


Konsten lockar
Sextioårsjubilerande Medis har stor uppslutning på sina konstkurser. Utöver Aino Kivisaari som är lärare i bildkonst på heltid finns timlärare och konst skapas även inom närliggande områden som keramik.
I en liten historik, som sammanställts till utställningen, framgår att konstkurserna kom i gång ganska tidigt på femtiotalet, parallellt med att Ålands konstförening byggde upp sin verksamhet. På Ålandsutställningen 1956 presenterade sig Medis konstkurser för första gången i offentligheten med teckningar och målningar.
I slutet av sextiotalet blev Elvi Henriksson och Hildur Stenbäck ansvariga för kursverksamheten och bland lärare som nämns under sjuttio- och åttiotalet finns bland andra Guy Frisk, Tage Wilén, Allan Palmer, Richard Palmer, Dick Häggblom, Robert Hancock, Bill Higson, Isa Hällström och Raina Clemes.
Lärare på heltid har varit Tuulikki Huovinen, Sonia Backman, och nu alltså Aino Kivisaari.
Kurser i keramik kom i gång på sextiotalet under Harriet Ehns ledning. I dag fungerar Sonia Backman, Siv och Simon Linney som lärare.
Utställningen, som förverkligats i samarbete med Heidi Sjöblom och Gunilla G. Nordlund vid konstmuseet, har sin vernissage i kväll kl 18-20 och kan ses i Entrégalleriet till den 27 december.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

FOTO: FREDRIK TÖRNROOS