DELA

Med romanser till Estland

Det blir också ett åländskt inslag i de finländska kulturdagar som skall hållas i Estland i helgen. Sångstuderandena Freja Frisk och Frida Jansson skall framträda med nordiska romanser tillsammans med pianisten Mattias Nilsson. (På bilden från vänster: Frida, Freja och Mattias.)
Enligt Jan-Ole Lönnblad på kulturbyrån kom förfrågan via Ålands turistförbund och han har i arrangemanget hållit kontakt med utrikesministeriet i Helsingfors som också står för resor och boende i Estland. Övriga kostnader täcker landskapsregeringen.
Nyan träffade Freja, Frida och Mattias när de på måndagen övade i musikinstitutet. De berättade då att det program de skall bjuda på består av nordiska romanser, musik av kända kompositörer som Grieg, Sibelius, Stenhammar, Linde, Rangström, med flera. Mest handlar det om solosånger, men i programmet ingår också en duett.
Konserten ges i Hapsal på lördag.


Svenska Teatern
På vägen till Estland skall Frida Jansson också sjunga i Helsingfors. Hon medverkar i det sångkalas som Mariehamnskvartetten håller på Svenska Teatern på fredag kväll kl. 19 som ett inslag i de åländska landskapsdagarna. Här medverkar också tenoren Dan Karlström, sopranen Thérèse Karlsson och pianisten Folke Gräsbeck. Christian Juslin dirigerar.
Efter Estlandsresan ger Frida dessutom, tillsammans med Johnny Ahlström och Guy Karlsson, en konsert i Finströms kyrka den 20 juni.


Fortsatta studier
Frida har nu gått första året på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och där fortsätter hon också till hösten
Freja Frisk har i vår avslutat sitt andra år vid Vadstena folkhögskolas musikutbildning och i höst blir det fortsatt utbildning i Stockholm.
– Jag börjar då på Kulturamas operastudio, berättar hon.
Mattias Nilsson är klar med sin utbildning vid Kungliga musikhögskolan och jobbar nu som frilans, bland annat som ackompanjatör.


Opera i Vadstena
Både Freja Frisk och Frida Jansson har en intressant sommar framför sig eftersom båda skall delta i Vadstena-Akademin och sjunga i kören i sommarens två uppsättningar där. Dels handlar det om G.F. Händels ”Kung Saul”, som ges den 14-30 juli och dels om Jacopo Foronis ”Drottning Kristina”som uppförs i en dramatiserad konsertversion. I ”Drottning Kristina” medverkar också en tredje ålänning, nämligen Sofie Asplund. Som Nyan tidgare berättat har också hon i vår blivit klar med sina studier i Vadstena..

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax